Četvrta ofanziva na „Plavu zastavu”

Izvor: Politika, 02.Jul.2014, 21:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Četvrta ofanziva na „Plavu zastavu”

Pošto su posekli travu iz Savskog jezera, nadležni u JP „Ada Ciganlija” počinju borbu da očuvaju međunarodno priznanje koje se dodeljuje najuređenijim kupalištima.– Da bi Ada ostala na prestižnoj listi, mora da zadovolji 13 kriterijuma raščlanjenih na 32 poglavlja, odnosno 250 pitanja

Iz Savskog jezera posečena je trava na novobeogradskoj i makiškoj strani, a gomile su juče kamionima odvezene na >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << deponiju, potvrdio je za „Politiku” Žarko Šormaz, direktor JP „Ada Ciganlija”. Rastinja je u vodi bilo i posle 22. juna, kada je na Adi otvorena sezona kupanja, zbog pehova s podvodnim kosačicama.

– Nivo vode u jezeru spušten je pre oko mesec i po dana, ali se tada na kosačici pokvarila hidropumpa. Još čekamo da nova pumpa stigne iz SAD, pa smo u međuvremenu iznajmili kosačicu iz Ečke, koja umesto metar i po seče travu svega 80 centimetara ispod površine. A onda se i ona pokvarila. Na kraju smo se snašli tako što smo na našu kosačicu privremeno postavili hidromotor skinut sa druge mašine – kaže Šormaz.

Ovo rastinje, dodaje on, ne šteti kupačima, ali kvari vizuelni utisak.

O odlaganju početka sezone nije se razmišljalo, jer bi to dovelo u pitanje nameru JP „Ada Ciganlija” da odbrani „Plavu zastavu”. Ovo priznanje koje se vijori nad najuređenijim svetskim plažama i marinama, na Adi leprša treću godinu zaredom. Da bi i četvrti put ušla na prestižnu listu Fondacije za edukaciju u oblasti životne sredine (FEE) sa sedištem u Kopenhagenu, Ada će u svakom trenutku morati da bude spremna za nenajavljene kontrole supervizora iz „Ambasadora životne sredine”. Ekipe ove NVO, koja sprovodi program „Plave zastave” u Srbiji, proveravaće da li se Ada drži kriterijuma koji su joj doneli priznanje. Iz istog razloga, „banuće” i inspekcije iz centrale FEE.

Ono oko čega nema pogađanja sa kontrolorima jeste – kvalitet vode. Zato se uzorci iz Savskog jezera uzimaju dvaput nedeljno na četiri lokacije. Voda je, prema rečima našeg sagovornika, stalno u prvoj kategoriji.

– Izuzetak je u jeku sezone kad se približimo drugoj kategoriji koja takođe ispunjava normu za „Plavu zastavu” – kaže Šormaz.

Ukoliko se uoče blaži prekršaji standarda „Plave zastave” s manjim uticajem na sigurnost, zdravlje posetilaca i životnu sredinu, upravi kupališta daje se deset dana da otkloni nepravilnosti. Isti rok, uz privremeno oduzimanje zastave, određuje se za višestruke manje propuste. Obaveštenje o privremenom oduzimanju tada se objavljuje na internet stranici FEE, baš kao i u slučaju konačnog konfiskovanja stega na 12 meseci ako se uoče greške koje ozbiljnije mogu da ugroze zdravlje, bezbednost, životnu sredinu i ukupan utisak o plaži. Tada i uprava kupališta mora javno da obznani gubitak „Plave zastave”.

Ako prođe sve ove izazove, JP „Ada Ciganlija” moraće da 2015. ponovo podnese aplikaciju. Ukoliko tada zadovolje svih 13 kriterijuma FEE, raščlanjenih u upitniku na 32 poglavlja i oko 250 potpitanja – eto ponovo stega na Savskom jezeru.

----------------------------------------------- 

Nova rampa – efikasnija naplata

Na Adi Ciganliji gradi se još jedna ulazne rampe, pored postojeće, a radovi će biti gotovi 18. jula. Time će se postići da u špicevima ne dolazi do zagušenja. Ulaz košta 250 dinara (24 sata), to jest 60 dinara na 30 minuta.

----------------------------------------------- 

Reklamni pontoni – osmatračnice

Za desetak dana nasred Savskog jezera, između plaža na novobeogradskoj i makiškoj strani, osvanuće pontoni na kojima će dežurati spasioci. Doniraće ih privrednici koji će zauzvrat na njima postaviti svoje reklame. Tako će JP „Ada Ciganlija” nastaviti tržišnu orijentaciju i kroz mogućnost da zainteresovane firme brendiraju delove javnih površina.

----------------------------------------------- 

Kriterijumi za „Plavu zastavu”

– Poslovanje po međunarodnim standardima

– Kvalitet vode

– Bezbednost

– Obučenost spasilaca

– Prateći sadržaji

– Upravljanje otpadom

– Infrastruktura

– Zaštita biljnih i životinjskih vrsta

– Obrazovanje posetilaca u oblasti ekologije

– Edukacija zaposlenih

– Informisanje posetilaca

– Prilagođenost osobama sa invaliditetom

– Postojanje planova za slučaj eko-incidenata

Dimitrije Bukvić

objavljeno: 02.07.2014.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.