Bašte raširili i po plaži

Izvor: Press, 07.Jul.2010, 12:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bašte raširili i po plaži

Pojedini vlasnici kafića na makiškoj strani Ade Ciganlije sklonili ležaljke i postavili stolove kako bi „naterali" sugrađane da kod njih potroše novac. U upravi tog kupališta ističu da osveženje nije obavezno
Bašte kafića na makiškoj strani Adi Ciganlije sve više se šire na deo namenjen za plažu, pa na potezu od trotoara do vode ima sve manje mesta za ležaljke. Ipak, ono što većina sugrađana ne zna jeste da, prema važećim >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << pravilima JP „Ada Ciganlija", posetioci nisu obavezni da bilo šta naručuju kada sede na obali, bez obzira da li sede za stolom ili u ležaljci.

Plaža ispred kafića na makiškoj strani jezera formirana je u obliku stepenica na kojima su postavljeni stolovi i stolice. Na pojedinim mestima ti nivoi sežu skoro do vode, tako da ne postoji mogućnost za postavljanje ležaljki.
Beograđani sa kojima smo razgovarali ističu da im smeta što sada ne mogu da uživaju na plaži kao ranije.
- Mislim da je glupo ovo što su uradili. Prvo su nas navikli na udobne ležaljke i ligenštule, bez ikakvog uslovljavanja naručivanja pića. Onda su sve to sklonili i postavili stolove i stolice. Normalno je da kada sednete za sto, odmah dođe konobar. Ne verujem da će iko da sedi na stolicama, a da ne naručuje piće. Sad imam izbor da ležim na šljunku ili da sedim za stolom i plaćam piće - negoduje studentkinja Anja Mihajlović.

Besplatna plaža

Ljubiteljima hladovine, s druge strane, ne smeta ova promena. Kako kažu, svejedno im je da li kafu piju na ležaljkama ili u stolici.
- Nisam neki obožavatelj sunčanja. Ne smeta mi što ima više stolica nego ležaljki. I dok su bili ligenštuli, naručivao sam piće, tako da mi je svejedno gde sedim dokle god ima hlada - kaže Nikola Despotović.
Menadžeri većine kafića nisu želeli da razgovaraju o novinama na Adi, dok zaposleni u lokalima tvrde da su izbetonirani nivoi postojali i ranije.
U upravi JP „Ada Ciganlija" smatraju da nema ništa čudno u postavljanju stolova, ističući da je sav inventar u vlasništvu zakupaca. Kako navode u tom preduzeću, plaža je besplatna i ima je dovoljno za sve posetioce.
- Sve plaže na Savskom jezeru su javne i potpuno besplatne za sve posetioce Ade Ciganlije. To se odnosi i na plaže koje se nalaze u okviru lokala koji se izdaju u zakup, tako da posetioci mogu da koriste i ove plaže bez obaveze da naručuju piće u ugostiteljskom objektu koji iznajmljuje datu lokaciju - objašnjavaju u tom preduzeću.

Potrebna saglasnost

U upravi Ade ističu da za sve promene izgleda vlasnici moraju pismeno da zatraže saglasnost JP „Ada Ciganlija".
- „Ada Ciganlija" odobrava samo one zahteve koji su u saglasnosti sa konkursom i ugovorom koji zakupci zaključuju sa preduzećem. Ugostiteljski objekti koji uzimaju lokacije u zakup imaju pravo da koriste deo plaže koji im po ugovoru pripada na način na koji žele, a u saglasnosti sa ugovorom. Zakupci su pre svega u obavezi da koriste pripadajuće plaže za njihovu osnovnu namenu, i u tom smislu nemamo nikakvih problema sa njima - navode u upravi „beogradskog mora".
U JP „Ada Ciganlija" ističu da na teritoriji Ade postoji inventar koji je u vlasništvu tog preduzeća, a čine ga klupe, stolovi i mesta za odmor.   

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.