Antić: Most i PKB među najvažnijim odlukama ovog skupštinskog saziva

Izvor: Studio B, 09.Mar.2012, 17:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Antić: Most i PKB među najvažnijim odlukama ovog skupštinskog saziva

Predsednik Skupštine grada Beograda Aleksandar Antić, analizirajući sednicu i celokupan rad ovog skupštinskog saziva, rekao je da su izgradnja novog mosta na Adi i preuzimanje nadležnosti nad PKB zasigurno među najvažnijim odlukama.

Sednica, održana u petak, na dnevnom redu imala je bezmalo trideset veoma važnih odluka, među kojima su otpis dugovanja PKB, nabavka novih autobusa, prostorni planovi za Lazarevac i >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << deo Surčina.

- Mandati odbornika traju do konstituisanja nove skupštine, odnosno do izbora novih odbornika. U razgovoru sa šefovima odborničkih grupa pokazalo se da postoji spremnost svih da radimo i donosimo odluke neophodne za funkcionisanje grada. Ukoliko bude potrebe, sigurno ćemo se sastajati još - rekao je Antić.

PKB korporacija, koja može da prehrani Beograd i pola Srbije i da bude značajan izvoznik hrane, sačuvana je i postavljena na noge, precizirao je Antić.

- PKB je nekada bio jedan od najvećih proizvođača hrane u ovom delu Evrope, a on to može da bude ponovo. Pored mosta na Adi, PKB će biti najveći uspeh gradske vlasti i garantujem vam da će se tokom ove i naredne godine videti efekti tog projekta. Normalno je da grad, ako spasava PKB, otpisuje i neka svoja potraživanja - kazao je on.

Komentarišući odluku o nabavci 400 novih autobusa, Antić je podsetio da je grad mnogo toga uradio kako bi se vozni park GSP «Beograd» što više obnovio. Pored 83 nova trolejbusa i 30 tramvaja, u proteklom periodu kupljeno je nekoliko desetina autobusa, ali i sagledane realne potrebe za ozbiljnim obnavljanjem voznog parka. Današnjom odlukom stvoreni su preduslovi da GSP nabavi novih 400 autobusa. Vozila bi se u narednih godinu i po dana mogla naći na ulicama Beograda, pojasnio je predsednik gradske skupštine.

Za GSP "Beograd" novih 400 autobusa

Odlukom Skupštine grada za potrebe GSP "Beograd" nabaviće se 400 novih autobusa. Prema rečima Renate Milić Radujko, gradske sekretarke za finansije, predviđeno je da 280 novih vozila budu zglobni, a 120 solo. Odluka omogućava da GSP započne pregovore sa domaćim i međunarodnim poslovnim bankama i drugim finansijskim institucijama za realizaciju ove nabavke.

Izmenom i dopunom odluke o zaduženju grada za finasiranje projekta unapređenja beogradskog javnog prevoza i saobraćajne infrastrukture predviđeno je da se sa 30 miliona evra finansira nabavka novih tramvaja za potrebe GSP «Beograd». Dopunjena je i odluka ofinasiranju programa, projekata i investicionih aktivnosti korisnika budžeta u 2013. i 2014. godini i odnosi se na Sekretarijat za saobraćaj za nabavku 32 nova zglobna niskopodna autobusa gradskog tipa, kao i na Agenciju za javne nabavke za drugu fazu sanacije SRC "11. april".

Usvojena je i odluka o investicionom programu Agencije za investicije i stanovanje u 2013. i 2014. godini.

Otpisana su dugovanja Poljoprivredne korporacija «Beograd» u restrukturiranju i njenim zavisnim društavima. Reč je o dugovanju po osnovu ustupljenih prihoda u ukupnom iznosu od oko 1,03 miljarde dinara i po osnovu izvornih javnih prihoda od oko 102,2 miliona dinara.

Odlukom Skupštine angažovan je revizor za obavljanje eksterne revizije završnog računa za 2011. godinu i doneta je nova odluka o naknadi za korišćenje građevinskog zemljišta.

Pomeren rok za nacrt novog statuta grada

Odbornici Skupštine grada izmenili su zaključak o pristupanju promeni Statuta grada Beograda, tako što prethodni rok za nacrt ove odluke koji je glasio „do kraja februara" sada bude „150 dana".

Komisija za izradu nacrta odluke promene statuta predložila je da bi pre izrade nacrta odluke, koji bi bio upućen Gradskom veću na utvrđivanje, bilo celishodno obaviti prethodnu raspravu, uputiti prispele predloge gradskim opštinama i o njima informisati javnost.

Predlozi za promenu statuta, naime, odnose se na pitanja koja ulaze u suštinu odnosa i podelu nadležnosti između grada i gradskih opština, organizaciju i podelu nadležnosti između opština i mesnih zajednica, kao i promenu teritorijalne organizacije grada.

Na mesto vršioca dužnosti direktora Centra za kulturu Grocke na godinu dana imenovan je reditelj Bojan Milosavljević umesto dosadašnje direktorke Ane Jovanović, kojoj je istekao mandat. Dužnosti direktora Direkcije Festa, zbog isteka mandata, razrešen je Miloš Paramentić, a na mesto v.d. direktora imenovan je dilomirani organizator filmske i TV delatnosti Dragan Marinković i to na godinu dana.

Usvojeni prostorni planovi Lazarevca i dela Surčina

Prostorni planovi opštine Lazarevac i dela opštine Surčin usvojeni su na sednici gradske skupštine. Kako je obrazložio Milan Vuković, gradski sekretar za urbanizam i građevinske poslove, prethodni plan za opštinu Lazarevac, koji je preispitan novim planskim dokumentom, datira iz 2008. godine. Odnosi se na ukupnu površinu od oko 379 kilometara kvadratnih, a donošenjem novog plana stvaraju se mogućnosti za dalju realizaciju kroz urbanističko planiranje, a moguće je i direktno sprovođenje za veliki deo teritorije. Ovo potonje, pojasnio je Vuković, odnosi se na građevinski deo jer prostorni plan sadrži i pravila gradnje. Kad je reč o prostornom planu za deo Surčina, on se odnosi na onaj deo opštine koji nije obuhvaćen Generalnim urbanističkim planom i obuhvata oko 200 kilometara kvadratnih.

Na sednici su doneti i planovi deteljne regulacije za prostornu kulturno-istorijsku celinu Topčider - prva faza, bloka između ulica Dunavske, Tadeuša Košćuška i Bulevara vojvode Bojovića, dela privredne zone uz Batajnički put, kao i privrednog kompleksa u Krnjači „Reva I". Obrađivač je Urbanistički zavod Beograda. Takođe, usvojeno je i jedanaest akata o izradi, dopuni ili izmeni planova.

Odbornici su usvojili i planove postavljanja privremenih objekata na javnim površinama u opštinama Novi Beograd, Palilula, Vračar i Barajevo, kao i plan postavljanja tezgi i drugih pokretnih privremenih objekata na javnim površinama na području Starog grada. Planovi predviđaju da u narednih pet godina 79 privremenih objekata bude postavljeno na 72 lokacije u Novom Beogradu, na Paliluli 121 objekat na 81 lokaciji, na Vračaru 72 objekta na 62 lokacije i u Barajevu devet objekata na šest lokacija. Na Starom gradu plan predviđa 132 pokretna privremana objekta i donosi se na period od dve godine.

Doneta Strategija podrške razvoju civilnog društva

Strategija podrške razvoju civilnog društva na teritoriji Beograda usvojena je na današnjoj sednici Skupštine grada. Obrazlažući ovu odluku, direktor Agencije za evropske integracije i saradnju sa udruženjima Danko Runić kazao je da se strategija donosi radi unapređenja saradnje grada i udruženja organizacija civilnog društva, kako bi u partnerstvu sa ostalim društvenim subjektima, poštovanjem različitih stavova i mišljenja, dijalogom na načelima održivog razvoja, svi građani učestvovali i doprinosili razvoju grada.

- Na potrebu uspostavljanja i intenziviranja partnerstva između lokalnih samouprava i organizacija civilnog društva ukazuju brojna dokumenta međunarodnih organizacija, kao što su UN, Savet Evrope, OEBS, EU. Imajući na umu navedeno i spremnost grada da unapredi saradnju, ocenjeno je kao celishodno donošenje strategije. Sa stanovišta opredeljenja grada da aktivno uzme učešće u procesu evropskih integracija, neophodno je istaći značaj i ulogu organizacija civilnog društva, pogotovo u cilju efikasnijeg korišćenja pretpristupnih fondova - rekao je Runić.

Svojim angažmanom, uslugama koje pružaju i podrškom koju daju pojedincima i različitim društvenim grupama, udruženja kao nezavisne organizacije utiču na demokratizaciju društva i podizanje nivoa svesti građana, kao i na podsticanje njihovog učešća u donošenju odluka u javnoj politici. O ovim organizacijama sve se više govori kao o novim partnerima vlasti, pogotovo lokalnih samouprava, istakao je Runić i dodao da su one značajni partneri u socijalnoj, ekonomskoj i kulturnoj sferi. Opšti cilj strategije jeste da se unaprede normativno-pravni okviri saradnje, otvore institucionalni mehanizmi saradnje, poboljša informisanost, kao i da se podstaknu građani da aktivno učestvuju u kreiranju društva, a samim tim i u rešavanju problema u Beogradu.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.