Aleksandar Sokolov prvi do Bogojavljenskog krsta

Izvor: S media, 18.Jan.2010, 19:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Aleksandar Sokolov prvi do Bogojavljenskog krsta

Student četvrte godine Vojne akademije Aleksandar Sokolov prvi je preplivao 33 metra u bogojavljenskoj trci na Adi Ciganliji i osvojio Bogojavljenski krst i pobednički plašt.

U tradicionalnoj proslavi Bogojavljanja, trci za bogojavljenski krst koji teži 15 kilograma, učestovalo je 50 takmičara koji su preplivali stazu od 33 metra, što simbolizuje godine života Isusa Hrista.

Sokolov je nakon trke rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << da se dugo spremao, ali je dodao da je bilo jako hladno.

Temperatura vode je za vreme plivanja iznosila četiri stepena, dok je napolju bilo jedan stepen.

U plivanju za časni krst, učestovao je i počasni plivač profesor fizičke kulture Aleksandar Daničić (77), kao i dve devojke.

Bogojavljensku molitvu pre trke održali su mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije i episkop Hvostanski Atanasije. Mitropolit Amfilohije je nešto kasnije u okviru umetničkog programa, sa operiskim pevačem Oliverom Njegom, pevao pesmu "Kosovka devojka".

Ministar vera Bogoljub Šijaković poručio je takmičarima da plivaju za krst na kome je, kako je naveo, sudbina našeg naroda izmedju raspeća i vasrksenja.

"Želim da se svi molimo ovih dana da nam se javi novi patrijarh", rekao je Šijaković.

Bogojavljena trka za časni krst se na Adi ciganliji održava po 12. put.

Prethodno su jutros održane bogoljavljenske liturgije u crkavama Svetog Djordja i Svete Petke na Čukarici, odakle su svečane litije krenule ka Adi ciganliji.

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Aleksandar Sokolov prvi stigao do Časnog krsta

Izvor: Blic, 19.Jan.2010, 15:40

Liturgijom u hramovima i takmičenjem u plivanju za časni krst juče je obeležen veliki hrišćanski praznik Bogojavljanje. ..U Beogradu su bogojavljensku molitvu pre trke održali mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije i episkop hvostanski Atanasije, dok je ministar vera Bogoljub Šijaković poručio...

Nastavak na Blic...

Sokolov prvi do časnog krsta

Izvor: Glas javnosti, 19.Jan.2010

Pobednik tradicionalnog plivanja za časni krst na Adi Ciganliji u Beogradu je Aleksandar Sokolov, student četvrte godine Vojne akademije. Pobedniku je dodeljen  časni krst i plašt u prelaznom vlasništvu koji mu je uručio mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije...U takmičenju je učestvovalo...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.