Akvapark u Niškoj Banji

Izvor: Blic, 02.Feb.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Akvapark u Niškoj Banji

Na prostoru poznatom kao Ada Ženeva, koje se nalazi na levoj obali Nišave kod Niške Banje, ove godine će početi izgradnja kupališnog kompleksa, u okviru kojeg će biti i akvapark. Vlada Srbije izdvojiće za ovaj projekat 391 milion dinara u toku ove godine, a u naredne dve godine još milijardu i dvesta hiljada dinara.

Na tom prostoru od 52 hektara biće izgrađena tri jezera, kao i kompleks sprortskih, turističkih i ugostiteljskih objekata. Najveće jezero biće namenjeno >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << za sportski ribolov, a biće dugo 940 metara, duboko između dva i dva i po metra. Jezero za rekreaciju će biti dužine 740 metara. Jedno manje jezero ćemo koristititi za mrestilište riba. U kupališnom kompleksu biće izgrađen akvapark, staza za kajakaše, kao i otvoreni i zatvoreni tereni za velike i male sportove. Predviđeno je da bude izgrađen i niz hotela, kampova, restorana, kafića... - kaže Luka Kostić, autor projekta uređenja prve faze Ade Ženeve.

Prema njegovim rečima, osim Nišlija leti će na ovom kupališnom kompleksu moći da uživaju stanovnici cele jugoistočne Srbije, ali i turisti iz Bugarske.

- Sličan kompleks ne postoji ni u Bugarskoj, tako da očekujemo da će i Bugari dolaziti kod nas. Siguran sam da će ceo kompleks moći da se izdržava od prodatih ulaznica. Akvapark u Jagodini je najbolji dokaz da su takve investicije isplatljive jer su ga prošlog leta posećivale Nišlije, pa čak i Beograđani, iako je od prestonice udaljen oko 150 kilometara - ističe Kostić.

Izgradnja novog kupališnog kompleksa treba da pomogne turistički preporod Niša i Niške Banje jer će jedno od najpoznatijih lečilišta u Srbiji moći da ponudi i sportski turizam.

- Biće otvoreno puno novih radnih mesta. Najpre će biti zaposleni građevinski radnici, ali onda i profili svih ostalih struka. Sigurno će posao dobiti nekoliko hiljda ljudi, što je jako bitno da se smanji nezaposlenost u Nišu - smatra autor projekta.

- Još ne mogu da verujem da će moj grad dobiti takvo kupalište. Leti nemamo gde da se rashladimo. Imamo dva bazena koji su prepuni kupača. Da bi se došlo na Bovan, potrebna su kola, tako da smo zaista bili u nezavidnoj poziciji. Moj deda mi je pričao da su se još pedesetih godina Nišlije tu kupale jer je bilo napravljeno jezero - priča student Veljko Spasić.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.