Ađanski Gulaš parti za Ginisa

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Maj.2008, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ađanski "Gulaš parti" za Ginisa

ADA - Sutra se u Adi priređuje velika kulinarska i turistička fešta - Gulaš parti. U najvećem kotliću na svetu, koji je donet iz Bačke Palanke i već montiran u Rekreacionom centru "Adica", krčkaće se 10.000 porcija gulaš čorbe za postavljanje Ginisovog rekorda. Manifestaciju priređuje ađanski "Original gastro-klub", a rokordnu količinu specijaliteta mađarske nacionalne kuhinje, uz pomoć velikog broja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << saradnika, pripremaće poznati kulinar Zoltan Gali iz Ade, piše "Dnevnik".

Domaćini očekuju preko 10.000 gostiju, koji će pojesti sadržaj kotlića. U pretprodaji porcija gulaš čorbe staje 80 dinara, a na dan kuvanja služiće se za 100 dinara. Za pripremanje gulaša u kotliću zapremine oko 4.500 litara, koji je Turistička organizacija opštine Bačka Palanka za ovu priliku besplatno ustupila Ađanima, organizatori su uz podršku sponzora obezbedili dve tone materijala. Gali kaže da će se u kotliću krčkati jedna tona svinjskog mesa, kupus, grašak, šargarepa, peršun, crni i beli luk, paradajz i paprika, a sve će biti začinjeno sa po 80 kilograma masti i raznih začina.

Glavni kuvar Zoltan Gali, vlasnik ađanskog restorana "Galiba", najavljuje da će vatra ispod džinovskog kotlića biti potpaljena u 8 sati. Sadržaj kotlića krčkaće se pet sati, a ložači će utrošiti osam kubika ogrevnog drveta. Stručni tim koji priprema Gulaš parti u Adi, u koji su pored Ađana uključeni eminentni stručnjaci iz Novog Sada i još nekih vojvođanskih mesta, te iz susedne Mađarske, o obaranju rekorda u kuvanju gulaš čorbe obavestio je centralu Ginisove knjige rekorda u Londonu.

Najavljen je dolazak komisije iz predstavništva u Budimpešti, radi verifikacije rekorda. Uz gulaš čorbu iz džinovskog kotlića, u ponudi ugostitelja biće i drugi specijaliteti, a kako najavljuju orgnizatori, pod pet velikih šatri biće mesta za 1.500 gostiju.

Priprema se i celodnevni bogat kulturno-zabavni program za posetioce, kojima će na raspolaganju biti i kompleks Rekreacionog centra "Adica" sa tri bazena, gde je sezona počela 20. maja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.