Ada: Kreće bušenje bunara od hiljadu metara

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Mar.2017, 19:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ada: Kreće bušenje bunara od hiljadu metara

Bušenjem termalnog bunara na dubini od oko hiljadu metara, kojim će se obezbediti termalna voda temperature preko 60 stepeni, otpočinje druga faza realizacije projekta izgradnje Velnes centra u Adi.

U realizaciji tog značajnog infrastrukturnog i turističkog projekta, opštine Ada ima podršku Pokrajinske vlade – naglasio je Ivan Đoković, potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam prilikom današnje posete toj opštini.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<
Realizacija amabicioznog, ali ostvarivog projekta turističkog razvoja opštine Ada, kroz izgradnju Velnes centra, kompleksa otvorenih i zatvorenih bazena, smeštajnih kapaciteta, pratećih sadržaja kao uslova za razvoj banjskog turizma uopšte, započeta je 2014. godine. Uz podršku Pokrajinske vlade, lokalna samouprava obezbedila je u međuvremenu projektnu dokumentaciju i neophodne dozvole a u toku su radovi na realizaciji druge faze projekta kojom bi se obezbedilo snabdevanje termalnom vodom – rekao je Zoltan Bilicki, prdsednik opštine Ada.

„U realizaciju prve faza projekta opština Ada investirala je 12 miliona dinara, dok će u drugoj fazi biti neophodna ulaganja od oko 26 miliona dinara. Pokrajinska vlada odobrila je za ove radove 10 miliona dinara, dok će preostali deo sredstava finansirati sama lokalna samouprava."

Kako je prilikom posete opštini Ada naglasio Ivan Đoković, pokrajinski sekretar za privredu i turizam, iako gotovo sve vojvođanske lokalne samouprave raspolažu geotermalnim potencijalom, samo su opštine Bečej i Ada bile dovoljno angažovane da taj potencijal i iskoriste. Investicija od oko dva miliona evra za kompletnu realizaciju projekta Velnes centra i razvoj banjskog turizma u Adi planirana je fazno, uz modalitet javno-privatnog partnerstva.

„Iako ta investicija od oko dva miliona evra zvuči preambiciozno, čitav projekat je tako strukturno prilagođen i fazno, etapno planiran da ne sumnjam da će se strani ili domaći investitori zainteresovati. Kapacitet državnih sredstava, i u Pokrajini i u Republici, svakako nije dovoljan da se čitav projekat izgradnje Velnes centra „izgura" do kraja, ali će izlaskom ovog projekta na tržište, njegovim predstavljanjem novac, siguran sam, biti obezbeđen. Verujem da će projekat u Adi biti jedan od najuspešnijih turističkih projekata u Vojvodini u narednom periodu."

Pored prednosti reke Tise i već postojećih objekata i infrastrukture, dalji razvoj banjskog turizma u Adi investicija je koja obezbeđuje razvoj drugih privrednih grana. Iskustva iz susedne Mađarske svakako su najbolji pokazatelj isplativosti takvih projekata.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.