Želi u zatvor na Kosovu

Izvor: B92, 06.Feb.2011, 18:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Želi u zatvor na Kosovu

Niš -- Osuđenik niškog Kazneno-popravnog zavoda Igor Nasković otpočeo je štrajk glađu u toj ustanovi zahtevajući da ga premeste u zatvor na Kosovu.

Nasković je ranije štrajkovao glađu od 20. septembra do 19. oktobra 2010. godine kada je takođe tražio da bude premešten u zatvor na Kosovu.

Tada je, međutim, Uprava za izvršenje krivičnih sankcija Srbije odbila njegov zahtev.

Novi štrajk >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << glađu, sa zahtevom da ga prebace u kosovski zatvor, Nasković je otpočeo 17. januara ove godine, a u njegovo ime zahtev je nadležnima podneo advokat Centra za ljudska prava iz Niša.

Zahtev je podnet i Sektoru za normativne poslove i međunarodnu saradnju Odeljenja za međunarodnu pravnu pomoć Ministarstva pravde u čijoj nadležnosti je saradnja sa organizaciom UNMIK i jedinicom za Transfer osuđenih lica i ekstradicije.

Zatvorenik Igor Nasković iz sela Gornje Kusce na teritoriji Kosova i Metohije osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od 18 godina i tri meseca koju je izdržavao na Kosovu, a 2004. godine je premešten, na osnovu sporazuma UNMIK-a i SRJ, prvo u zatvor u Sremskoj Mitrovici, pa u Niš.

"Osuđena lica se po pravilu upućuju na izdržavanje kazne zatvora u ustanovi koja je najbliža mestu prebivališta. Nasković u je u nepovoljnijem položaju u odnosu na ostale zatvorenike, jer njegova porodica je siromašna i ne može da ga posećuje", rekla je koordinatorka Centra za ljudska prava Lidija Vučković.

Nasković od 17. januara koristi samo kafu, vodu, čaj i so, a advokat Centra za ljudska prava Milan Jovanović je kazao da mu je Nasković rekao da mu drugi štrajk glađu "pada mnogo teže".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.