Zdravstveni radnici štrajkuju 5. novembra

Izvor: Beta, 29.Okt.2014, 14:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zdravstveni radnici štrajkuju 5. novembra

BEOGRAD, 29. oktobra 2014. (Beta) - Predstavnici reprezentativnih sindikata zdravstvenih radnika su u sredu ispred Vlade Srbije najavili jednodnevni štrajk za 5. novembar, a u slučaju da njihovi zahtevi ne budu ispunjeni, zapretili su radikalizacijom protesta.

Oni zahtevaju uvodjenje platnih razreda u celom javnom sektoru, a ne samo u prosveti i zdravstvu, kao i otpočinjanje pregovora o posebnom kolektivnom ugovoru i njegovo zaključenje pre kraja godine.

"Smanjenje >> Pročitaj celu vest na sajtu Beta << zarada u javnom sektoru je samo kap koja je prelila punu čašu nezadovoljstva. Naše zarade su ionako bile medju najnižima u Srbiji i u okruženju", rekao je predsednik Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije Zoran Savić.

Savić je napomenuo da prosečna plata u zdravstvu iznosi 380 evra, dok se Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje, iz kojeg se isplaćuju plate, duguje skoro milijardu evra po osnovu doprinosa.

"Kažu da je državni budžet prazan, i ja im verujem, ali otkud im još pet miliona evra za političke partije", rekao je on.

Kako je naglasio, zdravstvenim radnicima ne priznaje se rad u bivšim republikama SFRJ, ali se priznaje poslanicima, za rad u državnim organima tih republika.

Predsednik Sindikata medicinskih sestara i tehničara Dragan Bisenić istakao je da zdravstveni radnici ne traže da budu iznad Zakona o radu, već da se u skladu sa zakonom potpiše kolektivni ugovor, i da se platnim razredima vrednuje rad svih zaposlenih u javnom sektoru.

Ispred zgrade Vlade okupili su se članovi Predsedništava i glavnih odbora Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti, Granskog sindikata zdravstva "Nezavisnost" i Sindikata medicinskih sestara i tehničara, a Sindikat lekara i farmaceuta uputio je pismo podrške.

Predsednik Granskog sindikata zdravstva "Nezavisnost" Zoran Ilić pozvao je Sindikat lekara i farmaceuta da se pridruži obustavi rada 5. novembra.

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.