Zdravstveni radnici najavili jednodnevni štrajk

Izvor: JužneVesti.com, 04.Nov.2014, 16:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zdravstveni radnici najavili jednodnevni štrajk

U svim zdravstvenim ustanovama u Srbiji, pa i u Nišavskom okrugu, u sredu 5. novembra biće održan jednodnevni štrajk u organizaciji sva četiri reprezentativna sindikata u zdravstvu.

Štrajkovaće radnici domova zdravlja u Nišavskom okrugu, bolnica u Prokuplju, zaposleni u niškom Kliničkom centru i drugim zdravstvenim ustanovama, a prema rečima predsednika Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Nišavskog okruga Siniše Đurđevića poštovaće >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << se minimum procesa rada.

Sva hitna stanja, neodložna terapija, odnosno ono što mora i što je u toku, biće urađeno, kao i kad su u pitanju trudnice i deca, dok kod stanja koja nisu ugrentna neće biti ukazana pomoć. Ono što je zakazano, recimo neka operacija na koju je pacijent čekao, biće obavljena i naravno nastaviće se briga o operisanim pacijentima - objašnjava Đurđević.

On objašnjava da će svi radnici biti na svom radnom mestu, da radno vreme ustanova neće biti menjano, ali da će biti smanjen obim posla.

Razlog za štrajk je, kako navode u sindikatu, nezadovoljstvo odlukom Vlade Srbije o umanjenju zarada za 10 odsto i, kako navode, "stalnom urušavanju položaja zaposlenih, a naročito zdravstvenih radnika"

Nismo protiv mera štednje, ali jednako za sve, a ne jednima da se umanjuju i ovako niske plate, a drugima da se povećavaju. Prosečna plata u EPS iznosi 75,000 dinara, što je više od plate lekara specijaliste, a prosečna plata u zdravstvu iznosi 44.000 dinara - navode u svom proglasu sindikati zdravstva.

Napominju da ne bi bilo potrebe za smanjenjem zarada u zdravstvu kada bi Vlada smanjila dug po osnovu doprinosa prema Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje, iz kojeg se isplaćuju plate.

U svojim zahtevima po prvi put su se udružili svi reprezentativni sindikati - Sindikat lekara i farmaceuta, Sindikat medicinskih sestara i tehničara, Nezavisni sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti i Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti.

Podsetimo, u toku je štrajk advokata, protestuju studenti, a sva četiri reprezentativna sindikata prosvetnih radnika najavljuju početak štrajka za 17. novembar.

Nastavak na JužneVesti.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.