Zbog štrajka odloženo 320 pretresa

Izvor: B92, 06.Nov.2014, 22:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zbog štrajka odloženo 320 pretresa

Pred Višim sudom u Beogradu odloženo je ukupno 320 glavnih pretresa u pritvorskim predmetima tokom gotovo dva meseca dugog štrajka advokata.

“Pred redovnim odeljenjem Višeg suda zbog štrajka advokata je odlagan glavni pretres u 310 predmeta, dok je u posebnim odeljenjima iz istog razloga odlagano 10 pritvorskih predmeta”, precizirala je portparolka tog suda Branislava Puzić.

Ona je ukazala da je razlog odlaganja glavnih pretresa nedolazak advokata u sud, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pošto je pred Višim sudom prisustvo advokata neophodno po zakonu, zbog težine krivičnih dela.

Puzić je napomenula da Viši sud u Beogradu trenutno ima ukupno 320 pritvorenih lica, a posebna odeljenja 59, i dodala da njihovi branioci ulažu žalbe na produženje pritvora.

Međutim, ona je podsetila da je pritvor mera obezbeđenja za prisustvo okrivljenog u određenom krivičnom postupku i da, ako je na primer određen jer bi okrivljeni mogao da utiče na svedoke, saučesnike ili pomagače koje treba ispitati u toku postupka, ne mogu da budu ispitani usled neprisustva njihovih branilaca.

“Ukoliko se usled obustave rada advokata odlaže glavni pretres pred sudom, kao i saslušanja pred tužiocem, krivični postupak ne može da se završi, pa samim tim ne mogu ni da prestanu razlozi zbog kojih je pritvor određen”, naglasila je ona.

Advokat Goran Petronijević smatra da bi zbog tih razloga Advokatska komora trebalo da odobri minimum procesa rada u smislu postupanja u pritvorskim predmetima zbog zaštite prava pritvorenih lica koja su garantovana ustavom i svim međunarodnim konvencijama.

"Ne treba prekinuti štrajk, ali se mora odobriti postupanje u pritvorskim predmetima, maloletničkim i porodičnim predmetima", rekao je Petronijević.

On je naveo da je nekolicina beogradskih advokata koja ne poštuje odluku o obustavi rada preuzela više od 50 odsto pritvorskih slučajeva.

Prema njegovim rečima, svi moraju da shvate, i Ministarstvo pravde i advokatura, da je ovde u pitanju zaštita vrlo osetljivih prava građana i da obe strane moraju da rade u interesu građana i što pre iznađu rešenje za ovu situaciju.

Predsednik Advokatske komore Srbije Dragoljub Đorđević smatra da odluka o pritvoru apsolutno ne zavisi od branioca, koji, kako je naveo, u svakom trenutku može pružiti pomoć svom klijentu, već da zavisi od suda.

On je podsetio da je Skupština AKS donela odluku kojom je, kako je naveo, određen minimum procesa rada advokata i da je njom omogućeno pisanje žalbi na rešenja o određivanju i produžavanju pritvora.

O žalbama odlučuje krivično veće suda, rekao je Đorđević i ukazao da stoga "zakonska provera osnovanosti za određivanje ili produžavanje pritvora postoji, bez obzira da li se održavaju suđenja ili ne".

"Isto tako za određivanje ili produžavanje pritvora nije od uticaja činjenično stanje koje se razmatra na suđenjima, već postoje opšti uslovi utvrđeni Zakonikom o krivičnom postupku za odredivanje pritvora", dodao je Đorđević.

Pritvorenici Okružnog zatvora u Beogradu pozvali su danas Zaštitnika građana Sašu Jankovića da zaštiti njihova ljudska prava koja su, kako tvrde, urgožena stalnim odlaganjem suđenja zbog štrajka advokata u celoj Srbiji, zbog čega im se produžavaju prtivori.

Pritvorenici mole Zaštitnika da apeluje na advokate, pravosuđe i javnost da suđenja u pritvorskim predmetima počnu da se održavju.

U osam pisama 64 pritvorenika beogradskog CZ-a objasnilo je Jankoviću svoje probleme zbog neodržavanja suđenja, tvrdeći da bi u suprotnom mnogima od njih pritvori već bili ukinuti, a oni se branili sa slobode.

Janković danas nije odgovarao na telefonske pozive, niti se oglasio u javnosti.

Beogradski advokati obustavili su rad 10. septembra a advokati iz cele Srbije nedelju dana kasnije.

Beogradski advokati štrajkovali su i 15 dana krajem juna. U toku leta suđenja se uglavnom ne održavaju zbog godišnjih odmora.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.