Završen štrajk u Knjazu

Izvor: S media, 22.Apr.2010, 17:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Završen štrajk u "Knjazu"

Jednomesečni štrajk u kompaniji "Knjaz Miloš" u Arandjelovcu prekinut je zahvaljujući čvrstini i jedinstvu zaposlenih da istraju u svojim zahtevima, ali i Republičkoj agenciji za mirno rešavanje radnih sporova, koja je posredovala u potpisivanju sporazuma, izjavio je danas predsednik Samostalnog sindikata Srbije za poljoprivredu Dragan Zarubica.

On je na konferenciji za novinare podsetio da je štrajk prekinut potpisivanjem sporazuma izmedju poslodavca i sindikata, >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << koji predvidja da u toj kompaniji neće biti proglašen tehnološki višak, već će biti organizovan program dobrovoljnog odlaska iz kompanije, uz stimulativne otpremnine.

Zarubica je napomenuo da će po završetku letnje sezone predstavnici sindikata i poslodavca ponovo razgovarati i zajednički proceniti uspeh tog programa i, u zavisonisti od toga, odlučiti o daljim koracima.

On je rekao da sporazum predvidja i retroaktivno povećanje plata zaposlenima za pet odsto od 1. aprila.

Povećanje plata, kako je istakao, zavisiće od toga da li će kompanija poslovati pozitivno, a dogovoreno je da se u sledeća dva meseca svim radnicima isplati jednokratna pomoć u iznosu od 25.000 dinara.

On je isključio mogućnost bilo kakvog otpuštanja radnika u "Knjaz Milošu", istakavši da je u poslednje tri godine iz te kompanije otišlo 1.200 radnika i da je trenutno u "Knjazu" zaposleno oko 900 ljudi, čija prosečna plata iznosi oko 32.000 dinara.

Kada su u pitanju štrajkovi u drugim preduzećima, Zarubica je najavio da je doneta odluka o štrajkovima upozorenja u tri preduzeća, koja se nalaze na severu Srbije, u Šumadiji i u Beogradu.

On je rekao da se trenutno u tim preduzećima, čija imena nije naveo, vode pregovori sa poslovodstvom i da će, ukoliko dogovor ne bude postignut, štrajkovi početi naredne nedelje.

Zarubica je poručio i da taj sindikat najoštrije protestuje protiv bilo kakvog vida kršenja medjunerodnih konvencija, koje se tiču prava na sindikalno organizovanje radnika u preduzećima u Srbiji, jer su se, kako je rekao, poslednjih dana u medijima mogli čuti predlozi pojedinih preduzetnika iz inostranstva za osnivanje komiteta umesto sindikata.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.