Izvor: Politika, 31.Avg.2010, 23:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zalihe nitroglicerina dovoljne za tri meseca

Ovaj lek jedini u Srbiji proizvodi „Srbolek”, čiji su radnici već meseca dana u štrajku

Iako su radnici „Srboleka” zapretili da će obustaviti proizvodnju nitroglicerina, tablete koju oboleli stavljaju ispod jezika i tako otklanjaju bol kod napada angine pektoris, nema razloga za paniku srčanih bolesnika, poručili su juče iz Informacione službe Apotekarske ustanove. U državnim apotekama imaju tromesečne zalihe nitroglicerin lingvaleta, dakle oblika lekova >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << koji se stavlja ispod jezika. Ipak, upozoravaju da bi ukoliko bi štrajk potraje više meseci, moglo doći do problema oko nabavke ovog leka, kojeg u Srbiji jedino proizvodi „Srbolek”. Osim nitroglicerina u obliku lingvaleta, u apotekama imaju i dovoljne količine ovog leka u obliku spreja koji se ušpricava takođe pod jezik, ali koji je nešto skuplji.

U sedištu firme „Srbolek” u Beogradu za „Politiku” niko nije mogao da da zvaničnu izjavu o tome da li će doći do nestašice ovog medikamenta i kolike su im fabričke zalihe. Direktor je, kako nam je rečeno, bio službeno odsutan, a niko osim njega nema ovlašćenja da takve informacije pruži medijima. Za to vreme, radnici ove firme protestovali su ispred Vlade Srbije žaleći se na višemesečne neisplaćene plate, ali i na loše uslove pod kojima je obavljena privatizacija ove kuće. Radnici su u štrajku već mesec dana. Oni su juče ponovo zapretili obustavom proizvodnje nitroglicerina, koji u ovom delu regiona jedino pravi njihova fabrika.

Da u ovom času ima dovoljno nitroglicerina za „Politiku” potvrđuje i direktorka Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje, Svetlana Vukajlović, koja dodaje da bi vremenom može doći do nestašice leka ako se obustavi proizvodnja,. Zato je za sutra zakazan sastanak sa svim farmaceutskim kućama upravo da bi se razmotrila potencijalna nestašica.

– Ukoliko „Srbolek” nastavi obustavu proizvodnje, mi ćemo tražiti alternativna rešenja. Nećemo dozvoliti da budu ugroženi srčani bolesnici. U Republičkom zavodu za zdravstveno osiguranje pratimo situaciju – dodaje Svetlana Vukajlović.

O. Popović

objavljeno: 01.09.2010.

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Dovoljne zalihe nitroglicerina

Izvor: B92, 01.Sep.2010, 01:55

Beograd -- Iako su radnici "Srboleka" zapretili da će obustaviti proizvodnju nitroglicerina, nema razloga za paniku srčanih bolesnika, poručuju iz Apotekarske ustanove... U državnim apotekama imaju tromesečne zalihe nitroglicerin lingvaleta, dakle oblika lekova koji se stavlja ispod jezika...Ipak,...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.