Zajednički protest sindikata

Izvor: RTS, 22.Mar.2011, 16:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zajednički protest sindikata

Sindikati javnih službi i državnih organa održaće zajednički protest u Beogradu 25. marta. Organizatori navode da je cilj protesta poboljšanje socijalno-ekonomskog položaja zaposlenih u javnim i državnim preduzećima.

Devet sindikata javnih službi i državnih organa najavilo je za 25. mart zajednički protest u Beogradu, čiji je cilj poboljšanje socijalno-ekonomskog položaja zaposlenih u tim službama i organima.

Prosvetni sindikati, koji štrajkuju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << od 28. januara, obratiće se zbog umanjenja februarskih plata ombudsmanu Saši Jankoviću i Inspektoratu rada, najavio je predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Leonardo Erdelji.

"Smanjenje plata je nedopustivo i protivzakonito, plate zacepljuju i smanjuju kako stignu, bez ikakvih pravila", smatra Erdelji.

U protestu će učestvovati: Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, Granski sindikat prosvetnih radnika "Nezavisnost", Sindikat radnika u prosveti Srbije, USS "Sloga" - Sindikat organizacija pravosudnih organa Srbije, USS "Sloga"- Sindikat državne uprave, Granski sindikat pravosuđa, uprave i policije "Nezavisnost", Policijski sindikat Srbije, Novi sindikat zdravstva Srbije i Granski sindikat zdravstva i socijalne zaštite "Nezavisnost".

U zajedničkom saopštenju, organizatori protesta poručili su Vladi da se protive bilo kakvom daljem fiskalnom opterećenju građana Srbije, povećanju PDV-a, doprinosa za zdravstveno, penziono i socijalno osiguranje, povećanju akciza i taksi.

"Smatramo da se finansijska sredstva za adekvatnije finansiranje rada javnih službi i državnih organa, kao i zarada zaposlenih u njima, mogu obezbediti kroz suzbijanje sive ekonomije, njeno prevođenje u legalne fiskalne tokove, kao i pravičnijom raspodelom prihoda koji se ostvaruju kroz poreze i doprinose", navodi se u saopštenju sindikata.

Sindikati su, takođe, saopštili da su pokušavali da pregovaraju sa Vladom, ali da u tome nisu uspeli.

Početak protesta "Ustaje Srbija" planiran je za petak, 25. marta, u 12 časova, na Trgu Nikole Pašića. Učesnici protesta proći će centralnim ulicama Beograda i predati otvoreno pismo predsedniku Republike. Protest će se, zatim, nastaviti ispred Vlade Srbije i ministarstava.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.