Izvor: B92, 22.Jun.2010, 18:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vruća sindikalna jesen u Srbiji?

Beograd -- Srbiju čeka vruća sindikalna jesen, najavljuju pojedini sindikati. Analitičar Milan Nikolić kaže da sindikati u ovom trenutku nemaju istinsku snagu.

Samostalni sindikat zaposlenih u poljoprivredi najavio je da će krajem septembra organizovati generalni štrajk ukoliko se do tada ne potpiše posebni kolektivni ugovor.

Pojedini analitičari upozoravaju da će vlada i pored jasne socijalne orijentacije, teško rešiti trenutnu situaciju, ukoliko >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se ne pronađe kvalitetan strani kapital i sprovede efikasnu poresku politiku.

Umesto za odmor, članovi Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi i prehrambenoj industriji spremaju se za štrajk.

Predsednik sindikata Dragan Zarubica kaže da zbog ne potpisivanja granskog kolektivnog ugovora sa Unijom poslodavaca Srbije, o kojem se pregovara još od 2007. godine, članstvo širom Srbije traži radikalne poteze.

"Znači može se desiti da u nekom roku u 60 dana ne potpišemo granski kolektivni ugovor, da verovatno krajem septembra i početkom oktobra stupimo u generalni štrajk. Neće biti osnovnih životnih namirnica, pa ćemo videti šta će onda", kaže Zarubica.

U Sindikatu kažu da je situacija najteža u primarnoj poljoprivredi, da država ne subvencionira proizvodnju mleka, voća i povrća, pa je tako cena mleka ista kao i prošle godine, iako troškovi proizvodnje značajno poskupeli. Takođe, kako kažu, problem je i loša privatizacija, jer je od 254 privatizovana preduzeća u primarnoj poljoprivredi, u oko 20 odsto ugovor raskinut, a preduzeća su ostala devastirana i sa milionskim gubicima.

I asocijacija poljoprivrednika dala je Vladi rok da do petka ispuni zahteve koji su dostavljeni još tokom maja. Oni kažu da će ukoliko se Vlada ogluši o zahteve, poljoprivrednici iz sedam okruga Srbije blokirati magistralne puteve.

Neki su sa protestima odavno počeli. U preduzeću Iskra metal u Novom Pazaru, invalidi rada i hendikepirana lica štrajkuju već sto dana u prostorijama Udruženja tekstilnih radnika, tražeći isplatu 21 neisplaćene zarade i razlike od 1991. do 2003. godine.

"Sramota je šta se radi sa invalidima. Mi smo na ulici, bez primanja, apsolutno nemamo nikakvu zaštitu", kažu u Pazaru.

Štrajkači privatizovane fabrike vijaka "Gradac" iz Valjeva i radnici "Trudbenika" takođe su za danas najavili protest ispred Ministarstva ekonomije, ali su odustali kako bi na pregovorima sa predstavnicima ministarstva pokušali još jednom da dođu do rešenja.

Analitičar Milan Nikolić kaže za B92 da sindikati imaju pravo da budu nezadovoljni, ali da u ovom trenutku nemaju istinsku snagu.

"Sada je vrlo neobično da se ovo najavljuje početkom leta", kaže Nikolić.

Nikolić dodaje da je ova vlada Srbije mnogo više socijalno orijentisana nego bila koja vlada od 2000, ali da ona raspolaže ograničenim sredstvima i da pritom nisu oporezovani svi koji bi trebali da plaćaju porez.

Nikolić rešenje situacije vidi u pronalaženju kvalitetnog stranog kapitala.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.