Vozači „zaključali” volane

Izvor: Politika, 30.Mar.2010, 00:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vozači „zaključali” volane

Zbog štrajka u kraljevačkom „Autotransportu” na ovom području otežan je prevoz putnika. Bez para za plate ne pomaže ni inspekcijska naredba

Kraljevo – Tokom minulog vikenda autobusi kraljevačkog „Autotransporta” nisu saobraćali. Osamdesetak vozila ove firme ostalo je u garažama ili na parkingu autobuske stanice, jer su vozači obustavili rad. Štrajk je nastavljen, ni juče u Kraljevu gotovo da nije bilo javnog gradskog ni prigradskog >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << saobraćaja.

Vozačima autobusa su se pridružili i automehaničari pa ih, kažu, sada u štrajku ima oko 400 od ukupno 570 zaposlenih. Od radnika okupljenih na autobuskoj stanici doznajemo da traže isplatu plata, dnevnica, povezivanje radnog staža i uplatu socijalnog i penzionog osiguranja.

Vozač Ivan Mikićević i automehaničar Jugoslava Jovanovića nam podrobnije objašnjavaju da je sa direktorom Zoranom Jablanovićem bilo pregovora, ali da on, jednostavno, kaže – „para nema”. U takvoj situaciji radnici u štrajku su pristali čak i na minimum zahteva koji se svode na isplatu bar jedne plate od petnaestak hiljada dinara i čvrst dogovor o dinamici isplate ostalih šest zaostalih zarada, zatim postupno ispunjenje ostalih zahteva, budući da se vozačima duguje po 16 dnevnica, da radni staž nije povezan od 2003. godine...

Međutim, umesto nastavka pregovora i dolaska vlasnika ili predstavnika rukovodstva, vozače su juče u prepodnevnim satima posetili saobraćajni inspektori i uručili im naredbu o hitnoj, u roku od dva sata, organizaciji minimuma procesa rada. No, oni, bar za sada, tu naredbu ignorišu, odlučujući kolektivno jer su, kako nam objašnjavaju, u ovakav protest stupili spontano i samoinicijativno, bez sindikalnih vođa koje optužuju da su uz „direktora i gazdu sa Maršalskih ostrva”.

Direktor Zoran Jablanović, iako se ovih dana i te kako uzdržava od kontakta sa predstavnicima medija, ipak, za „Politiku” kaže:

Štrajk je organizovan nezakonito i grupa radnika onemogućava i druge koji hoće da rade. Spremnost da nam pomognu pokazali su i predstavnici lokalne samouprave, ali se novac ne može naći tako preko noći i niko nije spreman da pruži pomoć onima koji svojim postupcima situaciju samo otežavaju – kaže Jablanović.

Inače, radnici uz pomenute razloge svog nezadovoljstva često ističu i to da uistinu i ne znaju ko je pravi vlasnik firme u kojoj rade, jer je, vele u šali, „gazda daleko, predaleko i nikada ga nismo videli, a možda je i tu negde”... Naime, kraljevački „Autotransport”, kako je bar svojevremeno zvanično saopštila Agencije za privatizaciju, kupljen je na tenderskoj prodaji, 14. juna 2007. godine, za 140.000 evra. Kupac je bio međunarodni konzorcijum sa Maršalskih ostrva, konzorcijum su činile firme „Dragon” iz Majura, ATP „Kraljevo” i „Sanos” iz Skoplja. Kupci su se tada obavezale da u modernizaciju „Autotransporta” ulože 1,2 miliona evra...

M. Dugalić

[objavljeno: 30.03.2010]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.