Vođa demonstranata u Tajlandu pozvao na generalni štrajk od sutra

Izvor: Blic, 01.Dec.2013, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vođa demonstranata u Tajlandu pozvao na generalni štrajk od sutra

Vodja antivladinih protesta u Tajlandu, bivši zamenik premijera Sutep Taugsuban, pozvao je na generalni štrajk od sutra, prenosi britanski Bi-Bi-Si, a gotovo svi tajlandski televizijski kanali emitovali su Taugsubanov poziv.

U Tajlandu danas teče osmi dan demonstracija protiv vlade premijerke Jingluk Šinavatra, za koju demonstranti tvrde da je samo marioneta svog brata Taksina Šinavatre, koji je svrgnut u vojnom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << udaru 2006, posle optužbi za korupciju i zloupotrebu položaja.

Do sada su u protestima poginule četiri osobe, a samo u poslednja dva dana, prema rečima policije i službe hitne pomoći, povredjene su 54 osobe.

Demonstranti su današnji dan nazvali odlučujućim danom pobede njihovog, kako su ga nazvali, "narodnog udara". Oni žele da umesto izabrane vlade postave takozvani "narodni savet", ali su do sada bili neodredjeni šta bi on tačno podrazumevao.

Prema rečima policije, koja se ranije danas sukobila sa oko 30.000 demonstranta, oni su se okupili na osam mesta, uključujući zgradu vlade, televizijske stanice i sedište policije Bangkoka.

Kako navodi dopisnik BBC, sva pomenuta mesta kontrolišu bezbednosne snage. Demonstranti su bili opkolili tri televizijske stanice, a BBC dodaje da su to učinili jer su želeli da osiguraju da Sutepova poruka bude emitovana.

Sutep je, takodje, naveo da su demonstranti osvojili desetine vladinih zgrada, mada je šef nacionalne bezbednosti rekao za agenciju Rojters da nijedna nije preuzeta.

Premijerka Jingluk Šinavatra nameravala je da da intervju za medije u sedištu policije Bangkoka, ali je bila primorana da ga napusti jer su demonstranti pokušali da provale unutra. BBC navodi da nije poznato gde se ona sad nalazi.

Pročitajte još Demonstranti u Tajlandu napali policijski kompleks, predsednica vlade pobegla

Protivnici vlade do sada su uglavnom mirno demonstrirali, a u protestima je učestvovalo i do 100.000 ljudi, najviše pripadnika srednje klase koji su već godinama deo pokreta protiv Taksina.

Demonstranti su prošle nedelje osvojili Ministarstvo finansija, isključili struju u sedištu policije, kampovali ispred zgrade vlade i lako upali u sedište vojske kako bi je pozvali da ih podrži.

Agencija AP ocenjuje da bi dalja politička nestabilnost u zemlji uplašila investitore i turiste, koji u milionima dolaze u Tajland, i doprinose sa 10 odsto, posle Indonezije drugoj najvećoj ekonomiji jugoistočne Azije od 602 milijarde dolara.

Najčitanije SADA:
Pogledaj vesti o: Štrajk policije

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.