Vlada namerava   da zabrani sve štrajkove van   fabrika

Izvor: Blic, 22.Jun.2011, 23:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada namerava da zabrani sve štrajkove van fabrika

Radnici ubuduće neće moći da šrajkuju tako što će blokirati ulice i saobraćajnice, već će svoje nezadovoljstvo moći da iskazuju samo u prostoru gde rade. Ovo je najradikalnija promena predložena u radnoj verziji Nacrta zakona o štrajku o kom se trenutno vodi javna rasprava. Kazne u slučaju nepoštovanja Zakona još nisu razmatrane, a novi nacrt zakona trebalo bi da se pojavi pred Vladom tokom jula.

- Pravo na štrajk radnicima niko neće ograničiti, ali na >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << haos hoće. Obustavu rada potrebno je najaviti pet dana ranije, a dok traje štrajk, radnici nemaju pravo na nadoknadu zarada, ali imaju penziono i zdravstveno osiguranje obračunato na minimalnu osnovicu - objašnjava Rada Katić, pomoćnica ministra za rad i socijalnu politiku.

Postoje delatnosti koje i za vreme štrajka moraju da obezbede minimum procesa rada kao što su zdravstvene službe, telekomunikacije, elektrodistribucija, PTT, odnosno sve one od vitalnog značaja. U ovu grupu spadaju i osnovne škole, jer je osnovno obrazovanje obavezno, ali u planu je da se na ovaj način obavežu i srednje škole i predškolske ustanove.

Budući da se novim predlozima zakona raspravlja, Katić navodi da su sindikalni predstavnici najviše primedaba imali na predloge o tome gde se štrajk održava i na to ko odlučuje o minimumu procesa rada.

- Ovaj zakon je agresivan i prost, jer ni radnici ni poslodavci ga nisu tražili i ne vide svoj u interes u njemu. I što baš Srbiji treba ovakav zakon, zašto vlast žuri da donese nešto što je ne tiče, ona nije poslodavac? Ako vlast predviđa u budućnosti mnogo štrajkova, pa stoga moraju da budu i zakonski uređeni, onda teško nama - kaže Predsednik UGS „Nezavisnost” Branislav Čanak.

Pri izradi zakona sindikati nisu bili ni konsultovani, tvrdi Čanak, a nije ni analizirano zbog čega su u prošlosti štrajkovi izbijali, u 90 odsto slučajeva razlog su bile nezakonite privatizacije.





Opširnije u štampanom izdanju.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vlada namerava da zabrani sve štrajkove van fabrika

Izvor: S media, 22.Jun.2011

Radnici ubuduće neće moći da šrajkuju tako što će blokirati ulice i saobraćajnice, već će svoje nezadovoljstvo moći da iskazuju samo u prostoru gde rade. Ovo je najradikalnija promena predložena u radnoj verziji Nacrta zakona o štrajku o kom se trenutno vodi javna rasprava. ..Kazne u slučaju...

Nastavak na S media...

Vlada hoće da zabrani štrajkove ne ulici

Izvor: Vesti-online.com, 23.Jun.2011, 08:39

Radnici ubuduće neće moći da šrajkuju tako što će blokirati ulice i saobraćajnice, već će svoje nezadovoljstvo moći da iskazuju samo u prostoru gde rade. Ovo je najradikalnija promena predložena u radnoj verziji Nacrta zakona o štrajku o kom se trenutno vodi javna rasprava.

Nastavak na Vesti-online.com...

Vlada zabranjuje štrajk van fabrike

Izvor: Capital.ba, 23.Jun.2011

BEOGRAD, Radnici ubuduće neće moći da šrajkuju tako što će blokirati ulice i saobraćajnice, već će svoje nezadovoljstvo moći da iskazuju samo u prostoru gdje rade. Ovo je najradikalnija promjena predložena u radnoj verziji Nacrta zakona o štrajku o kom se trenutno vodi javna rasprava. Kazne...

Nastavak na Capital.ba...

Vlada zabranjuje štrajk van fabrike

Izvor: 025info.rs, 23.Jun.2011

Radnici ubuduće neće moći da šrajkuju tako što će blokirati ulice i saobraćajnice, već će svoje nezadovoljstvo moći da iskazuju samo u prostoru gde rade. Kazne u slučaju nepoštovanja Zakona još nisu utvrđene,

Nastavak na 025info.rs...

Zabranjuju se štrajkovi van fabrika

Izvor: Radio 021, 23.Jun.2011

Radnici ubuduće neće moći da štrajkuju tako što će blokirati ulice i saobraćajnice, već će svoje nezadovoljstvo moći da iskazuju samo u prostoru gde rade.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.