Više od 8.000 advokata stupilo u štrajk

Izvor: Danas, 17.Sep.2014, 23:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Više od 8.000 advokata stupilo u štrajk

Beograd - Pravosuđe Srbije je od juče u blokadi. Više od 8.000 advokata, članova Advokatske komore Srbije (AKS), obustavilo je rad do ispunjenja svojih zahteva. Advokati će se vratiti na posao kada, između ostalog, ministar pravde Nikola Selaković podnese ostavku, izmeni se Zakon o javnom beležništvu i osnovica za paušalno opozerivanje advokata ove godine bude manja za 10 odsto nego što je bila 2013.

 Za razliku od prošlog štrajka koji je trajao dvadesetak dana, advokatura >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << je ovog puta jedinstvena i kako kažu iz AKS-a, "alternativa ispunjenju svih zahteva ne postoji".

- Advokati su potpuno svesni posledica koje će ovaj štrajk ostaviti na pravosudni sistem u Srbiji. Ipak, takođe znamo da će šteta biti neuporedivo veća ukoliko se ne izmene postojeći propisi - rekao je Dragoljub Đorđević, predsednik Advokatske komore Srbije, na jučerašnjoj konferenciji za novinare.

Prema njegovim rečima, tvrdnje advokata o štetnosti uvođenja javnih beležnika u naš pravni sistem potvrđuje znatno smanjen pravni promet u poslednje dve nedelje od kada su beležnici počeli sa radom.

- Da li stvarno mislite da 94 javna beležnika mogu da obave posao koji je pre njih obavljalo više od 8.000 advokata? Javni beležnici neće moći da ispune sve obaveze, naveo je Đorđević. On dodaje da su advokati upozoravali ministra Nikolu Selakovića na ovu činjenicu, koji im je obećao da beležnici neće imati monopol nad ovom delatnošću. Obećanje je, tvrdi Đorđević, ministar pravde prekršio i na taj način ponizio celu advokatsku profesiju.

Prema njegovim rečima, Evropska unija advokata je dala podršku AKS-u, a uskoro očekuju da to učini i Međunarodna unija advokata.

Možda najveći problem sa javnim beležnicima, navode advokati, jeste to što se njihovim uvođenjem u naše pravosuđe "grubo narušavaju ustavne norme".

- U članu 67 Ustava Srbije stoji da pravnu pomoć građanima mogu pružati samo advokatura i jedinice lokalne samouprave, nikako javni beležnici. Iz tog razloga advokati su pokrenuli postupak za ocenu ustavnosti pred Ustavnim sudom Srbije - kazao je Đorđević.

Govoreći o poreskoj politici države, Đorđević je ocenio da je ona voluntaristička i neprimerena okolnostima u kojima se društvo nalazi.

- Država procenjuje visinu poreza na osnovu svojih potreba, a ne uviđaju da je u situaciji smanjenja zarada i konstantnih reformi pravosuđa obim posla advokata znatno smanjen - navodi Đorđević.

Prema rečima predsednika Advokatske komore Beograda Slobodana Šoškića, problem sa svim reformama pravosuđa, pa i ovom poslednjom, jeste to što ih kreiraju političari, koji im pristupaju bez previše znanja o pravnom sistemu koji nastoje da unaprede. Ipak, kako kaže, ta činjenica ostaje bez odjeka u javnosti zbog izuzetno jake propagande koju sprovode ljudi na čelnim pozicijama.

- Uvođenjem javnih beležnika se urušava pravni sistem Srbije. Držati se Ustava i zakona bi morao da bude sveti cilj svih vlada. A kod nas imamo slučaj da se verbalno zalaže za vladavinu prava, dok se ona suštinski devalvira, ma šta političari pričali - rekao je Šoškić.

Kako navodi, Ustavni sud ne bi smeo da odlaže postupak ocene ustavnosti Zakona o javnim beležnicima, jer bi posledice toga bile veoma štetne.

- Zbog ovog zakona čitavo pravosuđe je u blokadi. Ustavni sud bi morao da da prioritet rešavanju ovog pitanja, jer šta može da bude važnije od toga što u jednoj zemlji ne funkcioniše pravosuđe - istakao je Šoškić.

Razgovori između predstavnika advokata i nadležnih ministarstava, koji bi trebalo da dovedu do okončanja štrajka, trenutno su u toku, navedeno je u AKS. Kako su istakli, već je održan sastanak sa predstavnicima Ministarstva finansija po pitanju visine poreza, a naredni se očekuje u ponedeljak. Kroz nekoliko dana advokati očekuju da sednu sa ljudima iz Ministarstva pravde kako bi pokušali da pronađu rešenje za problem javnih beležnika.

Zamerke advokata na uslove u kojima rade predmet su spora sa državom već nekoliko meseci. Iz istih razloga, advokati su sredinom juna na dve nedelje obustavili rad. U štrajku su najuporniji bili advokati iz Beograda, koji nisu radili od 18. juna do 2. jula, dok su im se njihove kolege iz ostatka Srbije pridružile svega tri dana. Upravo zbog podela unutar Advokatske komore Srbije, taj štrajk nije doneo rezultate kojima su se advokati nadali.

Ovoga puta, najavljuju iz Komore, njihovo jedinstvo ništa neće narušiti i obustave štrajka neće biti dok se svi njihovi zahtevi ne ispune.

Poslovi vezani za rok

Štrajk advokata podrazumeva da oni neće prisustvovati istragama, suđenjima, saslušanjima u policiji i tužilaštvu. Obavljaće samo poslove koji su vezani rokovima, kao što su žalbe i vanredni pravni lekovi.

Odlaganje suđenja

Zbog obustave rada advokata samo je u najvećem sudu u zemlji, Višem sudu u Beogradu, odloženo 37 krivičnih postupaka. U Posebnom odeljenju tog suda (Specijalnom sudu) odložena su četiri krivična postupka, rekla je medijima portparolka tog suda Dušica Ristić. U krivičnim predmetima prisustvo advokata je uglavnom po zakonu neophodno, pa je zbog toga i najveći broj procesa odložen iz tog razloga.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.