Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Maj.2008, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vijetnamski radnici multinacionalnih kompanija traže povećanje plate 12 dolara

HANOJ - Gotovo sedam hiljada radnika fabrike obuće "Golden star futver" na severu Vijetnama, koja radi za kompanije "Timberland" i "Prada", stupilo je u štrajk, zahtevajući od tajvanskog vlasnika skraćenje radnog vremena i povećanje plate zbog visoke inflacije.

Kako je javio nemački Dojče Pres pozivajući se na neimenovanog zvaničnika vijetnamske kompanije, radnici fabrike u gradu Haifongu, 100 kilometara istočno od Hanoja, stupili su >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u štrajk u ponedeljak, tražeći kraće radno vreme i povećanje plate za 12 dolara mesečno.

Zaposleni u kompaniji "Golden star", koja prodaje gotovo sve svoje proizvode velikim klijentima iz stranih zemalja, u proseku zarađuju 56 dolara mesečno, a većina njih radi i po 13 sati na dan.

Zvaničnik je naveo da je rukovodstvo kompanije pristalo da poveća plate za šest dolara mesečno, ali su radnici odbili tu ponudu.

Lokalni dnevni list "Haifong" je objavio da radnici fabrike obuće štrajkuju zbog toga što je inflacija, koja je u aprilu iznosila 21 odsto na godišnjem nivou, srozala vrednost njihovih plata.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.