Verbić: Sindikati da pokažu da žele normalizaciju stanja

Izvor: Studio B, 30.Jan.2015, 22:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Verbić: Sindikati da pokažu da žele normalizaciju stanja

Ministar prosvete Srbije Srđan Verbić izjavio je večeras da sindikati prosvete koji već dva meseca štrajkuju, moraju da pokažu volju da se normalizuje stanje u školama.

"Dok su sindikati zaposlenih u drugim delatnostima ovaj problem rešavali bez strajka, sindikati radnika u prosveti su štrajkovali. Mi smo ispunili sve njihove uslove sem jednog, a to je da se njihove plate izuzmu od smanjenja", rekao je Verbić >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << za RTS.   

Po njegovim rečima, kolektivni ugovor koji je ponuđen sindikatima prosvetnih radnika bolji je od prethodnog jer nastavnicima daje više prava.   

"Trudili smo se da im izađemo u susret, ali se sindikati za dva meseca ni za milimetar nisu pomerili u svojim zahtevima, tako da je isti broj škola u štrajku", kazao je ministar.  

 Verbić je rekao da Ministarstvo prosvete želi da "što pre" potpise kolektivni ugovor sa zaposlenima u obrazovanju, ali je neophodno da i predstavnici sindikata koji su u štrajku, pokažu da žele normalizaciju stanja u školama.   

"Nezavisno od potpisivanja tog ugovora, štrajk traje. Rekao sam predstavnicima (iz) sindikata da bilo kada, u bilo koje doba dana ili noći, možemo da potpišemo kolektivni ugovor, ali oni moraju dati nagoveštaj da su spremni za normalizaciju", ponovio je Verbić.   

Upitan kako će biti nadoknađeni časovi koje su đaci izgubili zbog štrajka prosvetara, Verbić je kazao da sindikati treba da pokažu odgovornost i ponude model nadoknađivanja propuštenih časova što bi bio znak da žele da škole normalno rade.  

 "Moramo da razmišljamo o tome kome je škola namenjena, ja sam optimista i znam da sindikati na tome rade", kazao je Verbić.

 

 

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.