Verbić: Izjave sindikata neodgovorne

Izvor: RTS, 13.Mar.2015, 22:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Verbić: Izjave sindikata neodgovorne

Uskraćivanje đacima prava na obrazovanje, ucene i kršenje zakona nisu način na koji će prosvetni radnici svojoj profesiji vratiti dostojanstvo, kaže ministar prosvete Srđan Verbić.
Ministar Verbić smatra da su izjave, kojima se Unija SPRS-a i SRPS pozivaju na kršenje zakona kao vid radikalizacije štrajka, neodgovorne i krajnje neprimerene >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << teškoj ekonomskoj situaciji iz koje možemo da izađemo samo radom, prenosi Tanjug.

Unija SPRS-a i SRPS-a najavili su da će 17. marta u pojedinim školama obustaviti nastavu, kao i da će biti dovedeno u pitanje polaganje završnog ispita za maturante.
Verbić dodaje da Ministarstvo želi da sindikatima u štrajku omogući potpisivanje posebnog kolektivnog ugovora pod istim uslovima pod kojim je već potpisan sa druga dva sindikata, ali tek onda kada sindikati u štrajku preuzmu svoje obaveze i okončaju štrajk.
Navodi da je učenicima u 25 odsto škola u Srbiji uskraćeno pravo na obrazovanje i da rukovodstvo dva reprezentativna sindikata, SPRS-a i USPRS-a, insistira na štrajku dok Vlada Srbije ne da "garancije kada će i na koji način prosvetnim radnicima biti isplaćena jedna plata u cilju poboljšanja materijalnog položaja".
"Ovakvu garanciju, nažalost, sindikatima danas niko ne može da ponudi", dodaje Verbić.
Ministar kaže da se Vlada Srbije obavezala da će kroz Zakon o platama sistemski urediti primanja u javnom sektoru, pri čemu će materijalni položaj prosvetnih radnika biti poboljšan i usklađen sa odgovornošću i nivoom obrazovanja zaposlenih u prosveti.
"Velika većina nastavnika u Srbiji radi normalno. Ti ljudi zaslužuju zahvalnost i poštovanje zbog odgovornosti i posvećenosti svom poslu uprkos opravdanom nezadovoljstvu zbog materijalnog položaja svoje struke", kaže Verbić.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.