Izvor: B92, 22.Feb.2009, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Valjevo: Odblokirana Nova Srbijanka

Valjevo -- Zaposlenima u valjevskom prehrambenom kombinatu Nova Srbijanka isplaćene su novembarske zarade posle sporazuma o prekidu tronedeljnog štrajka.

Sporazum je postignut kod gradonačelnika Zorana Jakovljevića. Izvršni direktor te kompanije Žak Berešit rekao je novinarima da će decembarske zarade biti isplaćene najkasnije do 26. februara, a januarske do 1. marta.

Berešit je zadovoljan zbog pomoći koju su rukovodstvo Valjeva i gradonačelnik Jakovljević >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pružili Novoj Srbijanki u prevazilaženju krize, koja traje od kraja novembra 2008. godine.

Ta pomoć, kako je ocenio, posebno je značajna zbog nastojanja da se sa lokalnim filijalama Poreske uprave Srbije i Fonda PIO do 31. marta dogovori način isplate duga za povezivanje staža zaposlenih, nastao od aprila prošle godine.

Berešit je ranije izjavio da je poslednji štrajk u Novoj Srbijanki toj firmi doneo gubitak od preko 150.000 evra, a prema saznanjima agencije Beta, šteta je i veća jer firma Kokofarm od Dunav osiguranja potražuje 60.000 miliona dinara.

"Kolateralna šteta" štrajkova u novembru 2008. i februar 2009. je 40 radnika nove Srbijanke zaposlenih na određeno vreme koji su dobili otkaz, dok je njih 50 prihvatilo ponudu poslodavaca da uz zakonske otpremnine napusti kombinat.

Prosečna zarada proizvodnog radnika u Novoj Srbijanki, koja zapošljava oko 180 radnika, sada je oko 20.000 dinara, a vlasnik Nove Srbijanke je bugarska kompanija Media svjat.

Bugarska kompanija je u aprilu 2007. godine kupila imovinu Srbijanke u restrukturiranju za oko četiri miliona evra, po nekoliko puta višoj ceni od početne.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.