Unija sindikata prosvetara prekida štrajk

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Mar.2011, 17:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Unija sindikata prosvetara prekida štrajk

NIŠ -

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije odlučila je danas u Nišu da privremeno prekine štrajk u školama, a nastava će biti normalizovana u petak, 1. aprila.

Predstavnik za odnose sa javnošću tog sindikata Ivana Bošnjak rekla je da je taj sindikat na sednici Glavnog odbora u načelu prihvatio Sporazum sa Vladom Srbije, da će od 1. aprila svi članovi tog sindikata časove držati u trajanju od po 45 minuta i da će se vratiti svojim redovnim obavezama.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Predstavnici Unije su rekli da sporazum prihvataju kao znak dobre volje i podrške postignutom sporazumu sa Vladom Srbije i napomenuli da će u petak 1. aprila, na dodatnim konsultacijama sa predstavnicima vlade, tražiti da se precizira pitanje zarada za februar u pogledu njihovog umanjenja.

Predsednik tog sindikata Leonardo Erdelji rekao je da će naknadno, kada se bude znao priliv sredstava u budžetu, biti reči i o povećanju zarada, a to će biti precizirano aneksom sporazuma između 20. i 30. aprila.

On je posebno istakao značaj postignutog dogovora u pogledu ulaska u skupštinsku proceduru Zakona o osnovama sistema obrazovanja, a nakon toga i donošenja kolektivnog ugovora.

Portparol sindikata Jasna Janković rekla je da će biti formirana mešovita radna grupa koja će pratiti primenu sporazuma u praksi.

Predstavnici Unije sindikata rekli su da oni neće "terati" decu da dolaze u školu zbog nadoknade i da roditelji ne treba da budu zabrinuti, i da polaganje male mature neće biti ugroženo.

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije stupila je u štrajk 28. januara.

Dva sindikata sutra odlučuju o sporazumu sa vladom

Sindikat radnika u prosveti Srbije i Sindikat prosvete "Nezavisnost" održaće sutra glavne odbore na kojima će se izjasniti o predlogu Sporazuma o poboljšanju materijalnog položaja zaposlenih u prosveti, najavili su danas predstavnici tih sindikata.

Predstavnici Vlade Srbije i tri reprezentativna sindikata prosvete u ponedeljak uveče su, posle maratonskog razgovora, usaglasili tekst sporazuma o poboljšanju materijalnog položaja zaposlenih u prosveti i prekidu štrajka, a sindikatima je dat rok do petka da se izjasne o tom budućem dokumentu.

Predsednik Sindikata radnika u prosveti Slobodan Brajković rekao je Tanjugu da je školama poslat sporazum i da one do sutra treba da se izjasne o tome i donesu odluke, koje će biti prosleđene Glavnom odboru.

Sporazum koji su pre dva dana usaglasili Vlada i predstavnici sindikata, objavljen je danas na sajtu Unije sindikata prosvetnih radnika i u njemu se navodi da je vlada prihvatila da zaposlenima u prosveti, koji su zbog štrajka dobili umanjenu platu, nadoknadi novac nakon nadoknade izgubljenih časova.

Na osnovu dosadašnjih pokazatelja izvesno je da će povećanje primanja zaposlenih u prosveti za prvi kvartal biti veća od planiranih 2,95 odsto i da će povećanje u 2011. biti veće od planiranih 7,2 odsto, što će kako je navedeno, biti precizirano u aneksu sporazuma, koji će biti potpisan od 20 do 31. oktobra.

Razgovori o korekciji koeficijenta za obračun plata počeće 1. juna a završiće se do 1. oktobra kako bi primena novih počela 1. januara 2012. godine, navodi se u sporazumu.

Izmene i dopune Posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene biće zaključene do 31. maja. Preostale otpremnine za one koji su otišli u redovnu penziju u 2010. biće isplaćene do kraja septembra, a onima koji odu u 2011. do 31. decembra.

Predstavnici Vlade i tri reprezentativna sindikata u prosveti juče su posle više od četiri sata razgovora usaglasili sporazum o poboljšanju materijalnog položaja prosvetnih radnika. Bez obzira na to štrajk se nastavlja dok se o sporazumu ne izjasne glavni odbori ta tri sindikata.
Pogledaj vesti o: Štrajk prosvetnih radnika

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.