USPRS: Plate u prosveti i 50% manje

Izvor: B92, 09.Feb.2011, 20:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

USPRS: Plate u prosveti i 50% manje

Beograd -- Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije traži korekciju koeficijenata, jer je "plata u školi 20 do 50 odsto manja od plate za isti rad u drugim delatnostima".

Sa druge strane, ministar prosvete Žarko Obradović još jednom je pozvao prosvetne radnike da normalizuju nastavu i omoguće deci ostvarenje prava da uče.

Prosvetnim radnicima obratio se i predsednik USPRS Leonardo Erdelji, ali samo svom članstvu, od koga traži jedinstvo u zahtevima za povećanje plata >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za 18 odsto i nastavkom štrajka.

Erdelji je demantovao izjavu ministra prosvete da se stanje u školama normalizuje, navodeći da je u protestu danas više od 1.200 škola i najavio da će sutra u Čačku biti održan javni čas na temu "Odbranimo obrazovanje u Srbiji".

Ministar prosvete Žarko Obradović ponavlja da je Vlada Srbije spremna da sa sindikatima razgovara o poboljšanju materijalnog položaja prosvetnih radnika, ali u skladu sa materijalnim mogućnostima zemlje. "Vlada je spremna da radi sa sindikatima na unapređenju materijalnog položaja zaposlenih, ali, ponavljam, uvek vodeći računa o ekonomskim mogućnostima zemlje", kazao je Obradović.

Razlozi za nastavak štrajka Unije leže u smanjenom izdvajanju za obrazovanje, u katastrofalnom zakonu o obrazovanju i u nedostatku Posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u osnovnim i srednjim školama. Unija traži i korekciju koeficijenata u obrazovanju, jer je plata u školi 20 do 50 odsto manja od plate za isti rad u drugim delatnostima.

Granski sindikat Nezavisnost, takođe, nastavlja štrajk tražeći korekciju koeficijenata i povećanje plata za po pet odsto u dva navrata, od aprilske i septembarske plate.

Članstvo Sindikata radnika u prosveti Srbije, koje podržava predsednika Slobodana Brajkovića, a koji je potpisao pa povukao potpis sa Protokola, nastavlja štrajk, dok su pristalice generalnog sekretara Hadži Zdravka Kovača štrajk prekinule.

Nastava se u školama, članicama najvećeg sindikata prosvete - Sindikatu obrazovanja Srbije posle osam dana normalizuje, pošto je rukovodstvo tog sindikata verifikovalo Protokol o zaradama postigut sa vladom krajem prošle sedmice.

Zaposleni u prosveti, posle dogovora sa Vladom Srbije, u ovoj godini mogu da očekuju veće zarade za najmane 13,6 odsto, bez obzira da li su ovih dana štrajkovali i kom sindikatu pripadaju.

Veće plate u prosveti, mimo redovnog povećanja predviđenog Zakonom o budžetskom sistemu i Zakonom o budžetu za 2011. godinu, zavisiće od realnih makroekonomskih kretanja i većeg rasta budžetskih prihoda od planiranih, što znači da će se pratiti kvartalna realizacija punjenja budžeta.

Prema podacima Ministarstva prosvete, od 1.804 škole u Srbiji, nastava se danas realizuje u 1.716 škola, od kojih su u 765 škola časovi skraćeni na 30 minuta. Normalno radi 951 škola, a potpunoj obustavi je 3,2 odsto škola.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.