U štrajku svi zaposleniIkarbus-a

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Jul.2009, 14:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U štrajku svi zaposleni"Ikarbus-a"

ZEMUN - Štrajkački odbor fabrike autobusa "Ikarbus" u Zemunu demantovao je danas izjavu direktora tog preduzeća Srećka Nijemčevića da u generalnom štrajku učestvuju samo zaposleni u proizvodnom procesu.

Odlukom izvršnog odbora sindikata od 26. juna, u "Ikarbusu" je od 1. jula proglašen generalni štrajk, u kome učestvuju svi zaposleni, navedeno je u reagovanju štrajkačkog odbora na izjavu direktora.

Netačna informacija o ugovorenim >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << poslovima

"Do jučerašnjeg dana poslodavac nije prihvatio opravdane zahteve zaposlenih, da im se isplate četiri zaostale zarade i doprinosi zaposlenih u prethodno dogovorenim intervalima isplate", naveo je štrajkački odbor.

Odbor tvrdi da je netačno da veći deo "Ikarbusa" normalno funkcioniše, već se obavlja minimum procesa rada, u skladu sa Zakonom o štrajku.

Štrajkački odbor je naveo da nije tačna ni informacija da su ugovoreni poslovi za proizvodnju autobusa.

Direktor Nijemčević je juče izjavio da je likvidnost "Ikarbusa" trenutno takva da ispunjenje zahteva radnika na način na koji oni to predlažu nije moguće.

On je naveo i da su u štrajk stupili radnici zaposleni u proizvodnji, dok kadrovska i pravna služba, deo tehnike, obezbeđenje i servisiranje vozila rade.

Rusi drže 39,22 odsto akcija preduzeća

Radnici "Ikarbusa" stupili su juče u štrajk, zahtevajući da im se isplate zaostale plate - po dve u julu i avgustu.

"Ikarbus" je privatizovan 11. avgusta prošle godine, kada je sa ruskom kompanijom "Avtodetal-Servis" potpisan ugovor o prodaji 39,22 odsto akcija preduzeća.

Ugovorom je predviđeno da Rusi za paket akcija ove beogradske fabrike autobusa i specijalnih vozila izdvoje 7,2 miliona evra i da u prvoj godini investiraju 1,4 miliona evra.

Preciziran je i socijalni program od 200 evra po godini radnog staža za svakog radnika koji želi da napusti firmu.

"Ikarbus" je akcionarsko društvo sa 730 zaposlenih i do sada je bio lider je u proizvodnji autobusa u jugoistočnoj Evropi. Proizvodi gradske, međugradske i turističke autobuse na prirodni gas.

Kapacitet fabrike je oko 1.000 vozila godišnje.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Rukovodstvo radi na obezbedjenju plata

Izvor: S media, 10.Jul.2009

Generalni direktor Ikarbusa Srećko Nijemčević izjavio da poslovodstvo te beogradske fabrike autobusa radi na obezbedjivanju plata za radnike koji štrajkuju. .."Svakondenvno se radi na obezbedjivanju plata za radnike", kazao je on...Poslodstvo je predložilo, kako je naveo Nijemčević, da se od...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.