Izvor: Politika, 08.Jan.2015, 23:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U ponedeljak odluka o nastavku štrajka nastavnika

Bez ocena u samo 14 škola. – Nikome nije smanjena plata

U ponedeljak, 12. januara, biće održan sastanak četiri reprezentativna sindikata zaposlenih u prosveti, na kojem će biti doneta odluka o nastavku štrajka u školama u Srbiji. Koordinator Unije prosvetnih radnika Srbije Miodrag Skrobonja izjavio je ranije da će protest prosvetara sigurno biti nastavljen i u drugom polugodištu.

U školama u Vojvodini drugo polugodište počinje 15. januara, dok se đaci iz >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << ostatka Srbije u školske klupe vraćaju 20. januara.

Štrajk nastavnika, koji je počeo 17. novembra, trenutno miruje zbog raspusta, a još nema najava da li bi sindikati mogli da se uskoro sastanu sa ministrom prosvete ili predsednikom vlade.

Prema podacima sindikata, u zakonskom štrajku, skraćenjem časova na 30 minuta, nalazi se oko 1.000 škola širom Srbije i oko 75 odsto zaposlenih u prosveti. Održan je i jedan celodnevni štrajk, 22 decembra, a Milorad Antić, potpredsednik Sindikata radnika u prosveti Srbije, kaže za naš list da štrajkačima plata nije smanjena, uprkos najavama i pretnjama direktora i prosvetnih vlasti.

– Treba valjda neko rešenje da se prvo dobije, neki dokument da nam se oduzima od plate jedna dnevnica, a posle toga mi imamo ustavno pravo na žalbu. Koliko mi je poznato, niko u Srbiji nije dobio takav papir – kaže Antić.

On podseća da nijedan zahtev prosvetnih radnika nije ispoštovan, ali da među sindikatima postoji dobra volja za nastavak pregovora iako druga strana očigledno ne pokazuje dobru volju da se problem reši.

Na naše pitanje da li može da kaže da deca nisu oštećena ovim štrajkom, Antić odgovara da učenici jesu oštećeni, jer nova nastavna jedinica traje 25 minuta, a obično je preostalih 20 minuta na času predviđeno za obnavljanje gradiva, čega u školama nije bilo u prethodna dva meseca.

– Da budemo iskreni, deca jesu oštećena, znamo to i mi i roditelji, ali znaju to i u ministarstvu i u vladi i zato nikome nije jasno zašto se ne reaguje, zašto ne ponude nešto da se ova situacija okonča – kaže Antić.

A na novinarsko pitanje da li su nastavnici koji drže časove po 45 minuta u neravnopravnom položaju u odnosu na kolege koji od 17. novembra štrajkuju i za to primaju punu platu, jedan od sindikalnih lidera, Slobodan Brajković, odgovara odrično:

– Prosvetni radnici koji štrajkuju nisu u prednosti, jer će morati da se potrude i nadoknade izgubljeno. Roditelji ne treba da brinu, jer nikada nastavnici neće ostati dužni deci. I kada je plata bila tri marke, obrazovni sistem nije trpeo.

On najavljuje da će predstavnici reprezentativnih sindikata odmah posle praznika tražiti sastanak sa premijerom Aleksandrom Vučićem. Brajković kaže i da ne odustaju od zahteva da prosvetnim radnicima bude isplaćivana materijalna pomoć do 4.500 dinara dok se ne uvedu platni razredi u ceo javni sektor.

– Mi znamo da para ima, ali nema dobre volje da se pomogne prosvetnim radnicima. Ministarstvo prosvete nije prihvatilo posredovanje republičke Agencije za mirno rešavanje sporova sa zaposlenima koji su u štrajku skoro dva meseca, niti smo dobili poziv za nastavak pregovora – ističe Brajković.

Prvo polugodište u školskoj 2014/2015. godini je završeno 31. decembra, a prema podacima prosvetnih vlasti, od ukupno 1.768 osnovnih i srednjih škola u Srbiji, odeljenska veća su održana i učenicima su ocene zaključene u 1.668 škola, što je 94 odsto.

Odeljenska veća nisu verifikovala ocene u 103 škole ili šest odsto, ali se pretpostavlja da je taj posao ipak završen u skoro svim školama 5. januara. Procene Ministarstva prosvete su da će na kraju u samo 14 škola u Srbiji ocene biti pod znakom pitanja.

Predstavnici Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja su takođe obavestili nastavnike da će zimski raspust iskoristiti za „intenzivne posete školama širom Srbije, kako bi razgovarali sa nastavnicima o aktuelnim problemima”.

S. Gucijan

objavljeno: 09.01.2015.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.