U Srbiji svoj dan obeležava 25.000 rudara

Izvor: Vesti-online.com, 06.Avg.2017, 12:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Srbiji svoj dan obeležava 25.000 rudara

U Srbiji se danas obeležava Dan rudara, 6. avgust, koji je ustanovljen u znak sećanja na veliki štrajk koji je poceo 1903. godine u Senjskom rudniku, a slavi ga oko 25.000 rudara koji rade na 250 eksplotacionih polja.

Prema rečima resornog ministra Aleksandra Antića, u ovom trenutku imamo dinamičnu rudarsku proizvodnju, a najznačajnija je ekspolatacija uglja.

"Srbija ima  ozbiljne depozite i kada >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << su u pitanju bakar, zlato, polimetalične sirovine, olovo, cink. U sve to ulazi eksploatacija nafte i gasa, a obavljaju se i obimna istraživanja", rekao je Antić Tanjugu.

Imajući u vidu značajna geološka otkrića na teritoriji naše zemlje, kao i rudarske sisteme poput Kolubare, Kostolca, RTB-a Bor i Resavice, može se konstatovati da Srbija poseduje sigurnu bazu za povećanje proizvodnih kapaciteta koji će u budućnosti uticati na rast BDP-a.

Ministar ističe da je proces modernizacije rudarstva u toku, ali pomaci koji su već danas vidljivi prilicno su ohrabrujući i otvaraju veliku perspektivu ovoj profesiji.

Država računa na razvoj rudarstva, a u planu je otvaranje novih rudnika.

"Srbija ima ozbiljne resurse i u rudarstvu može da se snažno razvija, rudari imaju podršku od predsednika Aleksandra Vučića, preko Vlade Srbije, ministarstva energetike i u toj jednoj sinergiji apsolutno sam uveren da će naredne godine doći do snažnog razvoja rudarstva koje će se značajno odraziti na ukupan privredni rast i rast BDP-a u Srbiji", rekao je Antić Tanjugu.

U Srbiji se danas stvaraju uslovi da se rudarski posao razvija, tako što se privatnim kompanijama omogućava da rade istraživanja i da otvaraju nove rudnike, a ministar kaže da je napravljen veliki iskorak i da se rade istraživanja na 130 eksplotacionih polja.

"U Srbiji u ovom trenutku ima oko 130 istražnih polja na kojima se širom Srbije istražuju različite mineralne sirovine počev od onoga što se radi u zapadnoj Srbiji u okolini Loznice, zatim na lokalitetu Jadar, a tu su i istraživanja u istočnoj Srbiji koja su u vezi sa bakrom i zlatom", kaže Antić.

Kaže da će rudarske kompanije ove godine u istraživanja uložiti između 50 i 100 miiona evra, i to su, napominje, značajne aktivnosti koje bez ikakve sumnje idu u pravcu razvitka rudarskog sektora i otvaranje novih rudnika.

Rudari rade izuzetno težak posao, neko bi rekao možda i najteži posao na svetu u vrlo teškim uslovima sa određenom dozom rizika, a iz resornog ministarstva poručuju da rade na unapređenju tehnologija rada i uslova rada.

"Naš zadatak i obaveza je da rudari budu bezbedni na radnim mestima i zadovoljni uslovima rada i na tome ćemo raditi kontinuirano i predano, jer stub energetske stabilnosti i ove značajne privredne grane su upravo oni", porucio je ministar rudarstva i energetike Alekasndar Antić.

Inače,čestitke rudarima povodom njihovog dana uputio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić i poručio im da veoma poštuje i ceni težak i visoko rizičan posao koji obavljaju.

"Vašim trudom i rizikom koji preuzimate činite da srpska privreda svakim danom napreduje. Srbija je zbog toga ponosna na vas. Dužnost svih nas je da vam obezbedimo sigurnost u radu, bolje uslove i adekvatnu nagradu za vaš rad", rekao je Vučić.

Čestitka je stigla i od premijerke Ane Brnabić, a resorni ministar je istakao da Vlada Srbije čini napore da se investicije, kao i zarade u rudarstvu povećaju i da rudari budu bezbedni na svojim radnim mestima.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.