U Španiji uvedeno vanredno stanje

Izvor: S media, 04.Dec.2010, 15:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Španiji uvedeno vanredno stanje

Španija je uvela vanredno stanje zbog nezvaničnog štrajka kontrolora leta, koji je paralisao vazdušni saobraćaj u toj zemlji.

Španska vojska je sinoć preuzela kontrolu nad vazdušnim prostorom te zemlje pošto se kontrolori leta masovno nisu pojavili na poslu, tvrdeći da su bolesni.

"Rekli smo da ćemo proglasiti vanredno stanje ako se situacija na aerodromima ne normalizuje. Jasno je da se situacija >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << nije normalizovala", izjavio je zamenik premijera Alfredo Peres Rubalkaba posle hitnog sastanka kabineta.

Španska avio-kompanija "Iberija SA" saopštila je da su svi letovi iz i do Madrida obustavljeni do 11 sati. Pored madridskog, zatvoreno je još sedam aerodroma, na Kanarskim ostrvima, Ibici, Palmi de Majorki i Menorki.

Grčki kontrolori leta štrajku

Kontrolori leta su masovno otišli na bolovanje nekoliko sati pošto je Sapaterova vlada juče odobrila paket oštrih mera, uključujući delimičnu privatizaciju aerodroma i prenošenje upravljanja aerodromima u Madridu i Barseloni na privatni sektor.

Kontrolori su, inače, već godinu dana u pregovorima sa aerodromskim vlastima zbog plata, radnih uslova i privilegija. Spor je eskalirao u februaru pošto je vlada smanjila prosečnu platu kontrolora leta sa 350.000 evra na oko 200.000 evra godišnje.

Nastavak na S media...






Povezane vesti

Vlada Španije proglasila vanredno stanje zbog štrajka

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 04.Dec.2010

Španska vlada uvela je danas vanredno stanje zbog štrajka kontrolora leta koji je blokirao vazdušni saobraćaj u zemlji. Španski mediji su javili da je to prva takva mjera španske vlada od uvođenja demokratije 1977. godine.  "Aerodromi su praktično svi blokirani", rekao je ministar unutrašnjih...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.