U Novom Pazaru i Bačkoj Topoli bez grejanja, U Valjevu ujutro i uveče

Izvor: Blic, 15.Okt.2012, 21:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Novom Pazaru i Bačkoj Topoli bez grejanja, U Valjevu ujutro i uveče

Prvog dana zvanične grejne sezone toplana u Novom Pazaru zbog povoljnih vremenskih uslova nije isporučivala toplotnu energiju, izjavio je direktor Gradske toplane u tom gradu Bojan Biočanin.

- Jutros nismo krenuli sa grejanjem zato što je temperatura u sedam sati bila 13 stepeni, tako da na sreću nije bilo uslova za početak grejnje sezone. To je jedina pozitivna okolnost gledano za rad ovog javnog preduzeća - rekao je direktor Biočanin.

On je dodao da sve ostalo >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ne ide na ruku Gradskoj toplani - od blokade u kojoj je bila prethodna tri meseca, štrajka radnika koji je počeo pre četiri dana, ali i teškog stanja sa instalacijama.

Biočanin je objasnio da je sa radnicima uoči vikenda dogovorio da obustave štrajk kako bi se kako-tako u tehničkom smislu pripremili za početak grejne sezone.

- Ne može se reći da smo u potpunosti tehnički spremni, ali ono što smo mogli da odradimo bez novca i sa plaćanjem na odloženo, to smo uradili. Nekih 70 odsto smo tehnički spremni i nadam se da ćemo dok traje lepo vreme naći dogovor sa radnicima i okončati štrajk - rekao je Biočanin.

Predstavnici štrajkača objasnili da su obustavili rad ybog neisplaćenih zarada od juna, kao i nenamirenih prevoza i doprinosa.

- Minimum procesa rada obezbeđujemo, čekamo šta će da bude", rekao je predsednik Samostalnog sindikata Toplane Saša Milutinović.

Novopazarci nisu zadovoljni funkcionisanjem grejanja, niti očekuju da će ono dobro funkcionisati tokom predstojeće zime.

- Slabo nas greju i kad počne grejanje.... Da nam nije TA ne bi se ugrejali sigurno - rekla je meštanka Ramiza Husović.

Radijatori u Bačkoj Topoli hladni zbog popravki

I radijatori u oko 400 stanova u Bačkoj Topoli koje snabdeva toplotnom energijom Javno komunalno preduzeće "Toplana" iz Subotice danas su bili hladni, zbog popravki koje stanari u pojedinim stambenim objektima nisu obavli na vreme, izjavio je danas šef distribicije u tehničkom sektoru te toplane Boško Perić.

Perić je rekao Tanjugu da je reč o problemima sa ispuštanjem vode na radijatorima, zbog čega se morao isprazniti centalni sistem za grejanje što je odložilo početak grejne sezone.

On je istovremeno izrazio očekivanje da će kvarovi biti otklonjeni u toku dana i da će već sutra i u Bačkoj Topoli, kao i u Subotici, gde tih problema nije bilo, stambeni objekti koje greje subotička toplana biti zagrejani.

Grejanje ujutro i uveče

Grejna sezona danas je počela i u Valjevu ali su radijatori u stanovima na daljinskom sistemu, prema tvrdnjama korisnika, topli samo ujutru i uveče.

Kako javlja regionalni Radio Patak, režim rada toplane je takav zbog činjenice da spoljna temperatura nije bila ispod 12 stepeni i trajaće dok vremenske prilike budu slične.

Direktor toplane Ivko Stojković uverava da je sve spremno za ovu grejnu sezonu, kupljena je i određena količina mazuta, pa su zalihe energenta dovoljne za 20-tak dana.

Gradska toplana mora da obezbedi novac za kupovinu dodatnih količina mazuta, što neće biti lako jer građani duguju oko 110 miliona dinara.

Od 1. novembra grejanje će u Valjevu koštati 82,18 dinara po kvadratu, bez PDV-a. To je drugo poskupljenje u 2012. godini.

Na daljinskom sistemu grejanja ima oko 4.000 korisnika, što je između 15 i 18 odsto Valjevaca, a ostali se greju na struju ili čvrsta goriva.

Počela sezona

U Beogradu i više gradova u Srbiji danas je zvanično počela grejna sezona koja će trajati šest meseci.

Grejanje u Beogradu poskupelo je od 1. oktobra za 18,5 odsto, a kao razlog je navedeno povećanje cene energenata.

Nova cena grejanja kvadratnog metra stambenog prostora u Beogradu je 106,6 dinara sa porezom na dodatu vrednost.

Beograđani će za grejanje stana od 60 kvadratnih metara mesečno plaćati 6.396 dinara, odnosno oko 1.000 dinara više nego do sada.

Povezane vesti: Grejanje u Beogradu neće poskupeti do kraja godine Gradski prevoz u Novom Sadu poskupljuje od 1. novembra Izglasane veće cene usluga svih javnih preduzeća u Čačku Dinkić: Ovolika poskupljenja nisu zbog rasta PDV-a Od danas skuplja hrana, cigarete, grejanje, novi skok cena verovatno početkom 2013.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.