Trpeli ste 20 godina, trpite još dve

Izvor: Radio 021, 14.Dec.2014, 10:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Trpeli ste 20 godina, trpite još dve"

U sred štrajka prosvetara, stigle su i prve plate sa smanjenjem od 10 odsto. Međutim, bilo je slučajeva kada se nekima nije računao radni staž u drugim školama, a nekima su zarade smanjene iako rade na 50 odsto norme.

Profesorica muzike u Muzičkoj školi "Isidor Bajić" Mirela Komnenović kaže da ni do sada nije bilo dovoljno novca da se podmire elementarne potrebe, a sada će biti gotovo nemoguće.

"Sve je poskupelo, evro je u porastu, a nama su još smanjili >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << plate. Iznos od 5.000 dinara, koliko nam je u proseku mesečno skinuto sa plate, nije zanemarljiv i i te kako ćemo osetiti teškoću preživljavanja u ovim uslovima. Kao što bi svaki roditelj hteo da bude adekvatno plaćen za ono što radi, isto tako i prosvetni radnici žele da budu primereno plaćeni za svoj posao, koji je jedan od najodgovornijih i najtežih. Mi volimo decu, ali neka roditelji koji nas ne razumeju shvate da i mi imamo decu i da ona treba da žive", priča ova profesorica.

I nastavnicu Srpskog jezika i književnosti M.T. je takođe porazilo smanjenje prihoda. Ona kaže da je pre dobijanja plate izračunala koliko će biti smanjena i koji je iznos očekuje, ali da osećaj nije nimalo prijatan.

"Gajiš neku suludu nadu da do toga ipak neće doći. I prva pomisao mi je bila koju sada gimnastiku da izvedem da pokrijem sve troškove. Kad smo suprug i ja pravili računicu u odnosu na jun ove godine, shvatili smo da su se njegovi doprinosi na razne načine smanjivali mesecima, te nam je zapravo kućni budžet manji za 13.000 u odnosu na taj period, a ne za 8.600 koliko je ovaj mesec umanjeno. Sada zajedno zaradimo 77.000 dinara i ja tu ne vidim kako ćemo sve platiti i deci obezbediti kvalitetan život. Verujem da neki zarade i manje i razumem njihovu ljutnju, ali ne možemo se meriti po tome", kaže ova nastavnica, čiji suprug radi u zdravstvu kao laborant.

On navodi da je očekivao smanjenje plate, ali ne i smanjenje radnog staža.

"Radio sam u drugoj zdravstvenoj ustanovi dve godine, takođe državnoj. To mi se sada ne računa u radni staž. Nisam menjao struku, isto sam bio laborant, ali sam menjao firmu. Sve kolege su nezadovoljne i svi ćute, jer mora da se radi sve više, a plata je sve manja. Mi po zakonu ne možemo da štrajkujemo i nemamo izbora. Kao u 'Državnom poslu' kad ministar Magla kaže: 'Trpeli ste 20 godine, trpite još dve'", kaže V.T.

Njegova supruga kaže da ne razume preporuku ministra prosvete Srđana Verbića da se pronađu dodatni poslovi. "Neka mi ministar odgovori na pitanje - kada da radimo dodatne poslove? Mi utrošimo više vremena na pripremu za čas nego na sam čas. Ovo je posao koji se nosi kući, a pritom mi učestvujemo u svakoj porodičnoj drami i odrastanjima", kaže ona i dodaje da ne bi bio problem da se skine 5.000 sa plate, ali kada bi se rešili svi ostali problemi u prosveti koji stoje na spisku zahteva.

Ima i onih koje je ova situacija oterala ranije u penziju, poput nastavnice biologije R.V. Ona radi 33 godine u prosveti, a pored toga je bila odbojkašica i ima pravo na radni staž profesionalnog sportiste, ali je morala da ga kupi. "Platila sam 120.000 dinara taj staž i sada imam 35 godina radnog staža jer hoću da idem u penziju. Neću više da radim u ovim uslovima. Mada će ta penzija biti manja od plate, imaću oko 37.000 dinara. Moja drugarica, koja je radila ceo život u Vodovodu sa srednjom školom ima penziju od 40.000 dinara, nakon smanjenja. Pevač Miroslav Ilić zaslužio je, kažu, nacionalnu penziju, a šta je sa mnom? Ceo život predajem deci, bila sam profesionalni sportista i ja to ne zaslužujem?", pita se ova nastavnica.

Slično proživljava i Goran Orelj, koji predaje stručne predmete u Poljoprivrednoj školi.

"Da li je moguće preživeti sa ovom platom? Mi smo dokazali da je kod nas sve moguće, da se preživi i sa tri marke. Uvek učim u učiću moje đake da vredi raditi, ali prosveta je deo društva u kome neko završi fakultet za jedno posle podne. Kako onda deci da objasnite zašto je bitno obrazovanje?", pita se Orelj, koji dodaje, da mladi odlaze iz zemlje jer nekome preko očigledno treba njihovo obrazovanje, dok se u Srbiji ono ne ceni.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.