Tražili prava, dobili otkaz

Izvor: RTS, 01.Apr.2014, 20:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tražili prava, dobili otkaz

Zbog nedavnog dvodnevnog štrajka u kome su tražili od poslodavca da ispuni obaveze prema 173 zaposlena, devet radnika Fabrike za proizvodnju filtera "Frad" u Aleksincu dobilo je otkaze. Rešenja o prekidu ugovora o radu dobili su pojedini članovi, ali i predsednici dva reprezentativna sindikata.

Tražili su zaostali minimalac, povezivanje radnog staža, isplatu starih dugovanja, ali i povećanje vrednosti >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << toplog obroka, koji je, kako tvrde, šest dinara po danu. Iako su se, kažu, posle dvodnevnog štrajka s poslovodstvom dogovorili, umesto obećanja, dobili su otkaze.

Radnici kažu da samo žele da rade. Zadovoljni su i platom od 20.000 dinara, samo da je redovna.

Jedno od nekadašnjih najuspešnijih preduzeća u Srbiji, na početku privatizacije 2003. godine kupila je "MPS grupa" beogradskog biznismena, Dušimira Zabunovića, javnosti poznatom po upadu u Saveznu upravu carina 6. oktobra.

U saopštenju koje je našoj redakciji dostavljeno iz "Frad filtera" stoji da posla ima i da se plate redovno isplaćuju, da je ugovorena nova isporuka filtera za američko tržište kao i to da jednoj manjoj grupi radnika ne odgovoraju novi uslovi rada i više posla.

Od 2012. godine do danas, svi zaposleni u "Frad filetrima" osim direktora, 2 puta su rešenjima prebacivani u beogradsku firmu "Frad internacional". Iako su bili radnici novog preduzeća, otkaze im je dalo staro.

"Mi smo uvek bili radnici 'Frad filtera', i mi se tako i osećamo, jer nikada nismo napuštali Aleksinac, nikada nismo menjali firmu a i radili smo na istim mestima, a papirološki ne možemo ni mi da se snađemo", kaže Mlađan Marković, predsednik Samostalnog sindikata.

"Meni je ovo drugi otkaz. Prvi je bio pre dve godine i toliko i vodim postupak pred sudom, a vratila me je inspekcija rada", kaže Zoran Miljković, predsednik sindikata "Nezavisnost".

Sada već bivši radnici aleksinačkog "Frada" tužiće poslovodstvo fabrike kako bi i Inspekcija rada mogla da preispita njihove otkaze.
Pogledaj vesti o: Aleksinac

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.