Traži se rešenje za Avalu

Izvor: RTS, 09.Jan.2012, 18:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Traži se rešenje za "Avalu"

Savet RRA uključuje se u rešavanje problema u Televiziji Avala razgovorima s vlasnicima, menadžmentom i štrajkačkim odborom. NUNS pozvao nadležne organe da što pre ispitaju vlasničku strukturu. Upravni odbor TV Avala pozvao zaposlene da prekinu štrajk.

Zaposleni na Televiziji Avala ušli su u treću nedelju štrajka zbog neisplaćenih zarada. Republička radiodifuzna agencija najavila je da će preduzeti mere iz svoje nadležnosti za rešavanje problema u toj medijskoj >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kući.

Savet Agencije će počevši od sutra, obaviti razgovore sa predstavnicima vlasnika TV Avala - firmom "Grinberg invest" iz Austrije, Dankom Đunićem, Željkom Mitrovićem i Ekonomskim institutom iz Beograda, navodi se u saopštenju.

RRA će razgovarati i sa predstavnicima menadžmenta i štrajkačkog odbora te medijske kuće, kako bi TV Avala što pre nastavila sa emitovanjem programa u skladu sa izdatom dozvolom.

Članovi Saveta RRA su na današnoj sednici razgovarali sa direktorkom TV Avala Bojanom Lekić koja je Savet upoznala sa finansijskom situacijom na toj televiziji i merama za njeno prevazilaženje.

Nezavisno udruženje novinara Srbije zatražilo je ranije danas da se utvrdi ko je stvarni vlasnik TV Avala, ocenivši da je to jedan od osnovnih preduslova za okončanje štrajka u toj medijskoj kući.

"Jonas Kraus Verner, advokat iz Beča, vlasnik austrijske firme 'Grinberg invest', u čijem vlasništvu je 48,41 odsto akcija, uopšte se ne pojavljuje u TV Avala", navodi se u saopštenju NUNS-a.

Nezavisno udruženje novinara tvrdi da ni Danko Đunić, koji raspolaže sa približno 46 odsto akcija, ne pokazuje adekvatno interesovanje za rešavanje novonastale situacije.

"Raščišćavanje vlasničkih odnosa bi moglo biti od koristi i za pozicioniranje Željka Mitrovića, vlasnika TV Pink, koji se, iako poseduje samo 4,95 odsto akcija, najčešće u izjavama zaposlenih apostrofira kao stvarni vlasnik TV Avala", ocenjuju u NUNS-u.

Nezavisno udruženje novinara Srbije podržalo je zahteve štrajkača i pozvalo nadležne organe da što pre ispitaju vlasničku strukturu u TV Avala i na taj učine prvi korak ka raščišćavanju mnogobrojnih problema koji su i doveli do protesta zaposlenih.

Oglasio se i Upravni odbor Televizije Avala, koji je pozvao zaposlene da se vrate na radna mesta kako bi doprineli što bržem oporavku te medijske kuće.

"Upravni odbor će nastaviti da ulaže napore da se situacija na TV Avala što pre stabilizuje i spreman je da sarađuje sa zaposlenima i relevantnim medijskim udruženjima na rešavanju problema", saopštili su većinski domaći vlasnici te televizije, nakon današnjeg sastanka kome je predsedavao predsednik UO Danko Đunić.

Štrajk u TV Avala počeo je 22. decembra. Stalno zaposlenima u toj kući početkom decembra je isplaćena prva polovina julske plate, dok je honorarnim saradnicima isplaćena zarada za jun.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.