Radnici traže da idu u zatvor da bi preživeli

Izvor: Blic, 07.Nov.2011, 18:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radnici traže da idu u zatvor da bi preživeli

Čak 125 radnika surduličke fabrike elektro motora za automobilsku industriju "RS Partners Pes", koji su u štrajku zbog neisplaćenih zaostalih zarada, traže od Ministarstva pravde i ministarke Snežane Malović da zajedno sa svojim porodicama budu osuđeni na zatvorske kazne da bi preživeli. Surdulica

"Mi smo 19 meseci u štrajku. U međuvremenu svi smo protivzakonito dobili otkaze. Pa, pošto nismo u mogućnosti da izdržavamo svoje porodice, tražimo da zajedno sa njima idemo >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u zatvor", kaže štrajkač Dragan Đorđević.

On je objasnio da su radnici krivi zato što, bez obzira na višegodišnji radni staž, svojoj deci ne mogu da obezbede elementarne uslove za život.

Radnici od Ministarstva pravde i ministarke zahtevaju da budu osuđeni na privremene kazne zatvora sa poluotvorenim sistemom, koji podrazumeva štrajk u fabrici do 14 časova, a posle toga odlazak u zatvor.

Fabriku elektro motora za automobilsku industriju "RS Partners Pes", nekada najprofitabilnije preduzeće u Surdulici, 2007. kupili su Beograđanin Andrej Dimitrijević i ruski državljanin Sergej Kistimov, od kada počinju nesporazumi radnika i vlasnika.

Đorđević kaže da je pismo iste sadržine, pored Ministarstva pravde, upućemo predsedniku i premijeru Srbije, ministru policije i Odboru za pravosuđe Skupštine Srbije.

Violeta Đorđević, član Štrajkačkog odbora, kaže da je svih 125 radnika dobili otkaze tako što su im radne knjižice poslate na kućne adrese.

"Nedavno je Viši sud u Vranju doneo rešenje kojim konstatuje da je naš štrajk apsolutno u skladu sa zakonom, ali ni mi ni naše porodice od toga nemamo koristi jer država nije u stanju da nas zaštiti", navodi Violeta Đorđević.

Ona kaže da vlasnik i država ne žele ili neće da im isplate zaostale zarade i tako reše njihov status, pa je zbog toga privremena kazna zatvora najbolje rešenje za svih 125 radnika ove nekada uzorne fabrike.

Na pitanje da objasni sudbinu 125 otpuštenih radnika koji i dalje štrajkuju, Slađana Jović, finansijski direktor "RS Partners Pes", kaže da joj nije poznato ko su ti radnici.

"Fabrika normalno radi. Ovde, ispred zgrade, svakoga dana dolazi neka grupa građana koji apsolutno nisu naši radnici. Ne znam sta oni tu traže", kaže direktorka Jović.

Ona je takođe rekla da u fabrici trenutno radi 57 radnika i da se, zbog potreba narasle proizvodnje uskoro planira zapošljavanje još 50 radnika.

Povezane vesti: Plate za radnike ili zatvor za direktora Kruševac: Radnicima duguju i po dvadeset plata Nova Varoš: Štrajkači zauzeli opštinu Radnici Želvoza zadovoljni odlukom o povezivanju staža Radnici već 23 dana u štrajku zbog plata

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Radnici traže da idu u zatvor da bi preživeli

Izvor: Vesti-online.com, 07.Nov.2011

Čak 125 radnika surduličke fabrike elektro motora za automobilsku industriju "RS Partners Pes", koji su u štrajku zbog neisplaćenih zaostalih zarada, traže od Ministarstva pravde i ministarke Snežane Malović da zajedno sa svojim porodicama budu osuđeni na zatvorske kazne da bi preživeli..."Mi...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.