Izvor: RTS, 07.Avg.2009, 22:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Težak položaj građevinara

Uoči dana građevinara ministar Rasim Ljajić sa predstavnicima sindikata i Unije poslodavaca posetio gradilište u Beogradu. Građevinci, nekada zaposleni u veoma profitabilnoj grani, sada ukazuju na male plate, teške uslove rada i sve manje posla.

Građevinari u Srbiji, povodom Dana građevinara koji se obeležava u znak sećanja na 8. avgust 1940. godine i >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << štrajk građevinskih radnika, obišli su sa ministrom rada i socijalne politike Rasimom Ljajićem i predstavnicima sindikata i poslodavaca, gradilište kompanije "Koling", kako bi promovisali dobre primere zaštite bezbednosti i zdravlja na radu.

"Ovo je jedno od gradilišta koja predstavljaju primer dobre prakse i mi bismo voleli da su druga gradilišta u Srbiji ovako zaštićena i da primenjuju mere bezbednosti i zdravlja na radu kao što se ovde to čini", istakao je ministar i dodao da su takva gradilišta pre izuzetak, nego pravilo.

Ministarstvo u saradnji sa socijalnim partnerima - sindikatima i poslodavcima, kako je naveo ministar, želi da uspostavi takve standarde da većina gradilišta, ako ne sva, primenjuju ovaj vid zaštite bezbednosti radnika.

U prvoj polovini ove godine, prema rečima ministra Ljajića, upola je smanjen broj smrtnih povreda na radu u odnosu na isti period prošle godine.

Tokom 2009. godine smrtno je stradalo troje radnika, dok je pre godinu dana šestorica radnika izgubilo živote na radu.

Smanjen je i broj teško povređenih sa 245, koliko ih je bilo u prvih šest meseci prethodne godine na 110, precizirao je ministar i objasnio da smanjenje nije samo posledica boljih mera zaštite na radu, nego i pada privredne aktivnosti.

Ljajić je istakao da je Ministarstvo, sa stanovišta zakonodavne aktivnosti, ove godine učinilo značajne iskorake. Doneta je Strategija o bezbednosti na radu, kao i nekoliko važnih uredbi, potvrđena je konvencija o bezbednosti i zdravlju na radu u oblasti građevinarstva, a sprovedeno je i nekoliko inspekcijskih nadzora.

Pojačan inspekcijski nadzor

Ministar je najavio da će inspekcijski nadzori biti nastavljeni tokom cele godine kako bi se smanjio broj povreda na radu i profesionalnih oboljenja, ali i broj radnika koji rade na crno, jer prema podacima kojima Ministarstvo raspolaže, 32 odsto povređenih na gradilištima su upravo oni koji su na njima radili "na crno".

Predsednik Samostalnog sindikata građevinara Duško Vuković ocenio je da je za napredak u oblasti bezbednosti zaslužan zajednički rad predstavnika radnika, Ministrastva za rad, Uprave za bezbednost i inspekcije rada i istakao da je veliki deo materijala štampan sa ciljem da se podigne svest, kako radnika, tako i poslodavaca u toj oblasti.

"Moramo ipak da se podsetimo da je građevinarstvo jedna od privrednih grana koja je doživela najveći pad u vreme ekonomske krize", istakao je Vuković.

Sindikat građevinara "Nezavisnost" upozorio je na katastrofalan položaj radnika u toj industrijskoj grani i najavio proteste za početak septembra.

"U odnosu na prošlu godinu proizvodnja objekata i izgradnja stanova manja je za 60 osto, a treba takođe znati da je industrija građevinskih materijala proizvodnja cigla i opeka gotovo pred kolapsom", ukazao je predstavnik Sindikata građevinaca "Nezavisnost" Ranko Drljević.

Građevinska industrija opterećena je velikom nezaposlenošću, neuspelim privatizacijama građevinskih preduzeća, kao i dugovanjima prema radnicima za dnevnice ostvarene na radu u inostranstvu koje se procenjuju na oko 60 miliona dolara.

U Srbiji ima oko 82.000 građevinskih radnika, od kojih samo oko 40 odsto radi i prema mišljenju tog sindikata Dan građevinara ne bi trebalo slaviti već pripremati mere i akcije kako bi se njihov položaj popravio.

Predstavnici tog sindikata ocenili su da su građevinski radovi u Srbiji, u odnosu na prošlu godinu, opali za oko 60 odsto, kao i da je veliki broj radnika zaposlen "na crno" zbog čega njihova bezbednost nije obaveza poslodavaca.

"Rad na crno" doprinosi većoj smrtnosti radnika

Privredna komora Srbije, očekuje da do kraja ove godine bez posla ostane oko 10.000 građevinskih radnika, što znači da će broj radnika koji odluče da "nešto zarade na crno biti veći".

U Upravi za bezbednost i zdravlje na radu Ministarstva rada i socijalne politike smatraju da "rad na crno" na gradilištima dosta doprinosi većem broju povređivanja i smrtnosti zaposlenih. Prema podacima Inspektorata za rad, 70 odsto svih povreda na radu u Srbiji dešavaju se u građevinarstvu, a najčešći uzroci povreda su nepotpuno sprovođenje mera bezbednosti.

U Inspektoratu kažu da se kažnjavanjem poslodavaca može povećati bezbednost radnika, ali da često dolazi do problema kod naplate, tako da će inspekcijski nadzori biti pojačani širom Srbije.

Pomoćnik direktora Inspektorata za rad Saša Perišić izjavio je Tanjugu da radnici pre svega mogu da budu nezadovoljni stanjem opreme za ličnu zaštitu na radu, ali i trenutnim stanjem u toj provrednoj grani.

"Poslodavci zaista čine sve da se poveća bezbednost radnika na gradilištima, s obzirom na to da se kazne za poslodavce kreću u rasponu od 600.000 do milion dinara, ali do problema dolazi kod naplate kazni. Kada su u pitanju postupci prekršajnih organa, tu se zastaje, duže se čeka na naplatu i to je osnovni problem", istakao je Perišić.

Kršenje bezbednosnih propisa uzrok povreda

Najčešći uzroci povreda su nepotpuno sprovođenje mera bezbednosti i zdravlja na radu, neprimenjivanje osnovnih načela organizacije izvođenja radova, nekorišćenja propisanih sredstava i opreme za ličnu zaštitu na radu.

Među uzrocima povreda su i odstupanja od utvrđenog procesa rada, nepropisan rad sa opremom, nesposobnost zaposlenih za bezbedan rad, rad ne neobezbeđenoj visini i na nepropisno montiranim skelama i nedovoljna koncentracija i nepažnja, rekao je Perišić.

Prema Perišićevim rečima, u oko 85 odsto slučajeva povređuju se muškarci, u 75 odsto slučajeva povrede se događaju u prvoj smeni, isto toliko je radnika, starosti od 36 do 55 godina koji se povređuju na gradilištima.

Direktorka Uprava za bezbednost i zdravlje na radu Vera Božić Trefalt istakla je u izjavi za Tanjug da je građevinarstvo veoma rizična delatnosti koju prate smrtne povrede.

"Jedna od najčešćih pojava koja doprinosi većem broju povređivanja i smrtnosti zaposlenih sasvim sigurno je i rad na crno, a jedna od najčešćih delatnosti gde se radi na crno jeste na gradilištima", istakla je Božićeva.

Božićeva je kazala da je to jedan od glavnih uzroka povređivanja zaposlenih, jer ti radnici najčešće nisu osposobljeni za bezbedan rad i njima se posvećuje manje pažnje nego što se posvećuje zaposlenima koji rade legalno.

Trefalt je istakla da su prema Zakonu o bezbednosti zdravlja na radu poslodavaci dužni da i njima obezbede mere bezbednosti, kao da su u radnom odnosu.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Velika kriza u građevinarstvu

Izvor: B92, 07.Avg.2009

Beograd -- Danas je Dan građevinskih radnika, ali u toj nekada veoma profitabilnoj privrednoj grani Srbije je stanje veoma teško zbog svetske ekonomske krize... Sekretar granskog sindikata Nezavisnost za građevinarstvo Bratislav Cenić objašnjava za B92 građevinari Srbije obeležavaju svoj praznik...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.