Sukobi demonstranata i policije: Francuska u haosu!

Izvor: Press, 20.Okt.2010, 23:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sukobi demonstranata i policije: Francuska u haosu!

Štrajk protiv reforme penzionog sistema pretvorio se u žestoke sukobe demonstranata i policije. Povređeno je više desetina ljudi, a uhapšeno oko 1.500 izgrednika. Pored uličnih nereda, zemlja se bori i sa nestašicom goriva Štrajkovi širom Francuske, koji traju već sedam dana, potpuno su blokirali zemlju. Protest protiv reforme penzionog sistema pretvorio se u ulični obračun >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << demonstranata i policije u nekoliko francuskih gradova. U sukobima koje su inicirali uglavnom studenti i srednjoškolci povređeno je više desetina ljudi, a uhapšeno je oko 1.500 izgrednika.U predgrađima Pariza i Liona izbili su najžešći sukobi između policije i demonstranata.
Blokirani aerodromi
Studenti su palili automobilske gume, razbijali izloge prodavnica i gađali policiju kamenicama i ciglama. Učenici srednjih škola takođe su napali pripadnike policije. Ispred jedne škole u Nantereu, predgrađu Pariza, policija je zasuta kamenicama i drugim predmetima koje su bacali učenici, na šta su policajci odgovorili suzavcem.
Demonstranti su juče blokirali i najveći francuski aerodrom „Šarl de Gol", a blokiran je i glavni put koji vodi ka jednom od dva terminala aerodroma „Orli" u Parizu. Blokirani su i aerodromi u Nici, Nantu i Klermon-Feranu na jugu zemlje. Postavljene su barikade na prilazima aerodromu u Tuluzu, koje je policija ubrzo uklonila, ali su demonstranti nakon toga u koloni umarširali do aerodromskog ulaza i zatvorili ga.
Bez goriva 4.000 pumpi
Ministar unutrašnjih poslova Bris Ortefe zapretio je da će pored regularnih snaga bezbednosti na ulice biti poslate i specijalne policijske jedinice kako bi sprečile nove rušilačke akcije štrajkača i očuvale mir.
- Nećemo tolerisati stvaranje haosa u zemlji. Nećemo dozvoliti podsticanje mržnje koja ima za cilj da spreči delovanje demokratije. Nasilnici koji su divljali tokom demonstracija neće proći nekažnjeno. Oni će odgovarati za svoje postupke - rekao je ministar Ortefe, i dodao da su za sedam dana štrajka privedene 1.423 osobe, od kojih je oko 1.000 zadržano u zatvoru.
Pored sukoba demonstranata sa policijom na ulicama francuskih gradova, problem predstavlja i nestašica goriva na benzinskim pumpama širom zemlje. Naime, demonstranti u blokadi drže nekoliko ključnih rafinerija nafte i skladišta sa gorivom, a štrajkuju i prevoznici naftnih derivata. Prema procenama zvaničnika, trenutno je bez goriva oko 4.000 benzinskih pumpi od 13.000, koliko ih ima u Francuskoj.
Zbog nestašice goriva predsednik Nikola Sarkozi izdao je naređenje specijalnim policijskim jedinicama da probiju barikade koje su postavili štrajkači i zauzmu sve rafinerije i skladišta goriva koja drže učesnici protesta.
U noći između utorka i srede policija je rasturila barikade i preuzela tri najveća skladišta koja su bila u rukama protestanata - u Rošelu, Donžu i Le Manu. Međutim, na jugu Francuske štrajkači su u međuvremenu zauzeli veliki depo goriva u Trapilu, odakle se snabdevaju civilni i vojni aerodromi, uključujući i vojne baze snaga NATO-a.


Pogledaj vesti o: Štrajk policije

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U FRANCUSKOJ BESNI RAT DEMONSTRANATA I POLICIJE

Izvor: Kurir, 21.Okt.2010, 09:47

Već više od sedam dana u Francuskoj besni pravi ulični rat između demonstranata i policije, do sada privedeno preko 1.500 ljudi..PARIZ - Više nema tolerancije! Razvaljuj!..Ovo je naređenje izdato francuskim policajcima koji već više od sedam dana vode pravi rat širom zemlje protiv demonstranata...

Nastavak na Kurir...

U FRANCUSKOJ BESNI RAT DEMONSTRANATA I POLICIJE (VIDEO)

Izvor: Kurir, 21.Okt.2010

PARIZ - Više nema tolerancije! Razvaljuj! Ovo je naređenje izdato francuskim policajcima koji već više od sedam dana vode pravi rat širom zemlje protiv demonstranata nezadovoljnih odlukom da se sprovede penziona reforma..PARIZ - Više nema tolerancije! Razvaljuj!..Ovo je naređenje izdato francuskim...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.