Studenti tvrde da će štrajkovati glađu od ponedeljka

Izvor: Glas javnosti, Tanjug, 26.Nov.2010, 07:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Studenti tvrde da će štrajkovati glađu od ponedeljka

BEOGRAD - Studenti beogradskih fakulteta započeće u ponedeljak, 29. novembra, štrajk glađu ispred sedišta Vlade Srbije u Nemanjinoj ulici, nezadovoljni što niko od nadležnih nije izašao u susret njihovim zahtevima vezanim za budžetsko školovanje.

- Štrajk glađu otpočeće u simboličnih "minut do 12" - rekao je Tanjugu student prorektor Univerziteta >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << umetnosti Nikola Radeka, ističući da se za tako radikalan vid protesta do sada prijavilo dvadesetak studenata.

Osnovni zahtev studenata, koji su nekoliko puta iznosili nadležnima u Ministarstvu prosvete, jeste da svim akademcima sa ostvarenih najmanje 48 bodova bude plaćena školarina, ali da taj teret ne bude isključivo na vladi, ni na fakultetima, već da se pronađe model u kojem će teret plaćanja podneti i jedni i drugi.

Studenti su zbog tog zahteva nekoliko puta organizovali protestnu šetnju centralnim beogradskim ulicama, a poslednji takav višečašovni protest održan je u utorak.

Akademce niko nije primio u Vladi Srbije, kao ni u Ministarstvu finansija, ni Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja, gde su takođe tražili prijem. Zahteve Ministarstvu prosvete i vladi postavili su studenti fakulteta Univerziteta umetnosti, koji traže i veće kvote za master studije, kao i akademci Geografskog fakulteta, Fakulteta političkih nauka, Visoke elektrotehničke škole i Visoke poslovne škole.

Ministar Žarko Obradović je na zahteve studenata odgovorio da Ministarstvo nema para da svakom studentu plati školarinu.

Podršku studentima danas je uputio je i predstavnik Studentske konferencije akademije strukovnih studija Srbije Mario Spasić, inače član Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje.

- Upućujem snažnu podršku svojim kolegama koji iz dana u dan protestuju na ulicama Beograda, a uskoro i na ulicama čitave Srbije, tražeći od svoje države da im omogući studiranje na budžetu sa osvojenih najmanje 48 ESP bodova - navedeno je u pismu koje je upućeno i ministru Obradoviću.

Gde su mesta na budzetu????????Mi nemamo rezervnu drzavu , svako u svojo drzavi nek ide na budzet a ostali na samofinansiranje.

Pisem kao roditelj deteta koje je ove godine upisalo med fakultet - samofinansiranje. Uzrocno posledicna reakcija nastaje od kada je Vlada Republike Srbije donela odluku da se svi srrbi iz susednih zemalja mogu upisati na univerzitet pod istim uslovima kao I drzavljani Republike SrbijeSlazem se tim nek Vlada plati svim tim srbima ali na odvojeni spisak(kvotuali iz nekog drugog fonda recimo dijaspora nek plati, i nek Vlada saopsti da su tim srbima iz susednih zemalja placene studije, a ne u okviru 450 buzetskih koje je odredjeno za drzavljne Republike Srbije,pa valjda ovo nije upis za ceo region? ! Prebrojte po fakultetima koliko ima takvih ...(na medicini verovatno trecina).... Tada bi Vas amandman imao smisla.....ETO GDE SU BUDZETSKA MESTA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!MI IZ SRBIJE U NI U JEDNU DRZAVU NE MOZEMO NA BUDZET NEGO SAMO U SVOJU DRZAVU

RAZOCARAN RODITELJ J.Z.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.