Studenti od ponedeljka štrajkuju glađu

Izvor: RTS, 25.Nov.2010, 16:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Studenti od ponedeljka štrajkuju glađu

Zbog neispunjavanja zahteva, pojedini studenti beogradskih fakulteta od ponedeljka stupaju u štrajk glađu. Ministar Obradović tvrdi da Ministarstvo nema para da svakom studentu plati školarinu.

Pojedini studenti beogradskih fakulteta najavili su da će u ponedeljak, 29. novembra započeti štrajk glađu, ispred sedišta Vlade Srbije u Nemanjinoj ulici, nezadovoljni što niko od nadležnih nije izašao u susret njihovim zahtevima u vezi sa budžetskim školovanjem.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
Štrajk glađu otpočeće u simboličnih minut do 12, rekao je Tanjugu student prorektor Univerziteta umetnosti Nikola Radeka, ističući da se za tako radikalan vid protesta do sada prijavilo dvadesetak studenata.

Osnovni zahtev studenata, koji su nekoliko puta iznosili nadležnima u Ministarstvu prosvete, jeste da svim akademcima sa ostvarenih najmanje 48 bodova bude plaćena školarina, ali da taj teret ne bude isključivo na Vladi, ni na fakultetima, već da se pronađe model u kojem će teret plaćanja podneti i jedni i drugi.

Studenti su zbog tog zahteva nekoliko puta organizovali protestnu šetnju centralnim beogradskim ulicama, a poslednji takav višečasovni protest održan je u utorak.

Studenti kažu da ih niko nije primio u Vladi Srbije, kao ni u Ministarstvu finansija, ni Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja, gde su, takođe, tražili prijem.

Zahteve Ministarstvu prosvete i Vladi postavili su studenti fakulteta Univerziteta umetnosti, koji traže i veće kvote za master studije, kao i akademci Geografskog fakulteta, Fakulteta političkih nauka, Visoke elektrotehničke škole i Visoke poslovne škole.

Ministar Žarko Obradović na zahteve studenata odgovorio je da Ministarstvo nema para da svakom studentu plati školarinu.

Podrška studentima

Podršku studentima danas je uputio i predstavnik Studentske konferencije akademije strukovnih studija Srbije Mario Spasić, inače, član Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje.

"Upućujem snažanu podršku svojim kolegama, koji iz dana u dan protestuju na ulicama Beograda, a uskoro i na ulicama čitave Srbije, tražeći od svoje države da im omogući studiranje na budžetu sa osvojenih, najmanje, 48 ESP bodova", navedeno je u pismu, koje je Spasić uputio i ministru Obradoviću.

Zahteve studenata podržao je i Srpski pokret obnove. Direktor i poslanik te stranke Aleksandar Jugović rekao je da Vlada i Ministarstvo prosvete moraju izaći studentima u susret i omogućiti svima, koji imaju 48 bodova, upis naredne školske godine i osloboditi ih plaćanja školarine.

Jugović je istakao da to neće biti preveliko opterećenje za republički budžet i dodao da je sistem bodovanja loš, kao i da se raspodelom budžetskih sredstava može studentima omogućiti upis bez plaćanja školarina.

Ujedinjeni regioni Srbije saopštili su da država mora jednako tretirati sve studente, bez obzira na njihov status, a da se principi i pravila Bolonjske deklaracije moraju poštovati.

URS u saopštenju navodi da se problemi ne smeju i ne mogu zaobilaziti i zanemarivati jer su studenti svih Univerziteta u Srbiji budućnost zemlje.

"Ukoliko želimo modernu i bolju Srbiju moramo ulagati u obrazovanje mladih jer ljudi čine teritoriju i preduslov su društva znanja", dodaje taj politički savez, čiji je predsednik lider stranke G17 plus Mlađan Dinkić.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.