Štrajkuje samo deo policije

Izvor: Glas javnosti, 08.Feb.2011, 07:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Štrajkuje samo deo policije

BEOGRAD - Nezavisni sindikat policije nastavio je sa obustavom rada tražeći povećanje plate od 40 odsto i nabavku novih uniformi i obuću za policiju, a očekuje i sastanak sa premijerom.

"U štrajku je oko 70 odsto naših članova a očekujemo i sastanak sa premijerom Mirkom Cvetkovićem, na kome bi trebalo da se razgovara o povećanju plata, što je osnovni zahtev štrajkača", izjavio je predstavnik tog sindikata Velimir Barbulov.

On je rekao da su u petak, nadležni u >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << Ministarstvu unutrašnjih poslova preneli članovima Nezavisnog sindikata policije da će zakazati za danas sastanak sa premijerom.

"Očekujemo da do tog sastanka, oko 15 sati i dođe", rekao je Barbulov podsetivši da je danas peti dan kako je Nezavisni sindikat policije, koji ima oko 13.000 članova, u štrajku.

Taj sindikat traži i izmene određenih članova Zakona o policiji i potpisivanje posebnog kolektivnog ugovora.

Štrajk, koji je počeo u četvrtak, organizovan je uz poštovanje zakonskih odredbi, odnosno obezbeđen je minimum procesa rada, što znači da policajci intervenišu samo na osnovu prijava građana, ili ako dođe do neke situacije kada je ugrožena bezbednost.

Policajci zaduženi za rad sa građanima, odnosno izdavanje ličnih dokumenata i registarskih tablica, posao obavljaju samo u hitnim slučajevima.

Za razliku od Nezavisnog sindikata policije, drugi reprezentativni sindikat - Policijski sindikat Srbije - ne podržava štrajk policije i smatra da treba sačekati odluku vlade o potpisivanju posebnog kolektivnog ugovora.

Poverenik Nezavisnog sindikata policije za Policijsku upravu Vranje Marjan Petrović rekao je da je u štrajku oko 70 odsto zaposlenih u toj upravi i da zbog "belog štrajka" na administrativnim prelazima ne preporučuje odlazak na Kosovo i Metohiju.

"Na administrativnim prelazima Debce i Končulj prema Kosovu i Metohiji, gde je na snazi režim 'belog štrajka', danas su malo manje gužve nego prethodnih dana jer su ljudi obavešteni da se vrši detaljna kontrola vozila, lica i prtljaga zbog čega se stvaraju kilometarske kolone, pa izbegavaju putovanje u tom pravcu", rekao je Petrović.

Dodao je da u štrajku učestvuju i albanski pripadnici multietničke policije u opštinama Bujanovac i Preševo, gde su "sindikalne grupe mešovitog sastava".

Petrović je kazao da i danas ne radi služba upravnih poslova, kao i saobraćajna policija na području vranjske policijske uprave. Prema njegovim rečima, putne isprave i vozačke dozvole izdaju se samo u hitnim slučajevima, a na ulicama već peti dan nema saobraćajnih policajaca.

Sindikat srpske policije (SSP) nije u štrajku i neće učestvovati u njemu sve dok ne bude imao svog predstavnika u štrajkačkom odboru i time dobije šansu da aktivno učestvuje u kreiranju zahteva i toku pregovora s poslodavcem, izjavio je u Novom Sadu portparol SSP Radovan Ćendić.

"SSP je za korišćenje svih zakonom dozvoljenih sredstava u borbi za ostvarivanje prava zaposlenih u unutrašnjim poslovima, uključujući i štrajk, ali se ne slaže s načinom kako je obustava rada organizovana i počela delimično da se sprovodi", kazao je on na konferenciji za novinare u sedištu Policijske uprave Novi Sad.

Prema rečima Ćendića, Nezavisni sindikat policije (NSP) je procenio da sam može da "izgura štrajk", sam je "neprecizno definisao zahteve", a od drugih sindikata je zatražio samo spoljnu podršku.

"Ne želimo da budemo puki posmatrači i da svojim pasivnim prisustvom damo veći legitimitet pomenutoj akciji, već da zajednički pokušamo da se izborimo za bolji život i uslove rada policije. Smatramo da samo ujedinjeni možemo da dospemo do cilja", naglasio je portparol SSP.

Ćendić je rekao da NSP jeste najveći i najstariji sindikat policije, ali da odavno više nije jedini, pa tako ne može da ima ni monopol.

"U međuvremenu, NSP se pocepao na više delova, osnovani su i neki sasvim novi sindikati, pa ih sada ima ukupno više od deset. SSP ima trenutno oko 5.000 članova i taj broj stalno raste", kazao je novinarima predsednik Novosadske grupe SSP Nenad Ljubišić.
Pogledaj vesti o: Štrajk policije

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.