Štrajkovi dok vlada ne popusti

Izvor: Politika, Beta, Fonet, 08.Jan.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Štrajkovi dok vlada ne popusti

Predstavnici dva najveća sindikata u zemlji danas će razgovarati sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem, ali od tog razgovora, kako je rečeno na jučerašnjoj konferenciji za novinare, „ne očekuju ništa”. Jer predsednik Srbije „može pokrenuti inicijativu, ali ne može doneti odluku”.

Uvidevši da nemaju alternativu, predstavnici dva reprezentativna sindikata, Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) i Sindikata „Nezavisnost”, koji su bili i >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << organizatori konferencije za novinare, naglasili su juče da je već dogovoreno da se formira zajednički tim koji će do 22. januara doneti odluke o daljim oblicima štrajkova, vrstama protesta koji će početi sredinom februara, a potom mestu i vremenu kada će se održavati.

– To neće biti jedan štrajk svih sindikata koji će trajati dva sata, a potom – razlaz. Biće to stalni, svakodnevni protesti u svim gradovima Srbije, sve dok ministarstva i vlada ne popuste – rekao je Ljubisav Orbović, predsednik SSSS.

– Iako su ministar Rasim Ljajić i predsednik vlade Mirko Cvetković više puta isticali da se pregovori nastavljaju, njihovi potezi to ne potvrđuju. Jer ugovori nisu suspendovani, već otkazani i vlada o njima kao da više ne želi da raspravlja. Time što smo smanjili naša potraživanja na ime regresa i toplog obroka za jednu četvrtinu, pokazali smo da imamo u vidu svetsku ekonomsku krizu koja je pokucala i na naša vrata, spremnost za dalje pregovore, ali ne i za odustajanje od proširenog dejstva Opšteg kolektivnog ugovora – rekao je Orbović. On kaže da „u Srbiji u ovom času, a naročito posle povlačenja Unije poslodavaca, nema socijalnog dijaloga i da je raskidanje ugovora za sindikalce neprihvatljivo”.

Branislav Čanak, predsednik granskog sindikata „Nezavisnost”, istakao je da evropske institucije podržavaju poteze ovdašnjih sindikata i zapitao se da li državni zvaničnici svojim potezima okreću leđa EU koja nam je cilj.

– Iako su mnogi do sada osporavali našu reprezentativnost, imamo blizu 750.000 članova, pa bi bolje bilo da druga strana, a pre svega Unija poslodavaca, dokaže svoju reprezentativnost – kaže Čanak.

Orbović je dodao da bi adekvatan pregovarač u ovom trenutku bila Privredna komora Srbije, sve dok poslodavci ne formiraju svoja reprezentativna udruženja.

Predsednik „Nezavisnosti” zapitao se na kraju „šta se desilo u 40 dana, od dogovora sa Unijom poslodavaca i vladom da sve odjednom padne u vodu, a mi dobijemo šamar. Očigledno je da su nam 29. aprila prošle godine pokazujući dobru volju čelnici, zapravo,’držali fige’ iza leđa, a sve vreme radili na uništenju OKU".

S. Bogdanović

-----------------------------------------------------------

Ljajić: Ima prostora za pregovore o OKU

Iako je Opšti kolektivni ugovor trenutno stavljen van snage, još ima prostora za dogovor predstavnika dva reprezentativna sindikata i Unije poslodavaca Srbije, a prva prilika da se razgovara na tu temu biće sastanak na koji je predsednik SrbijeBoris Tadić pozvao predstavnike sindikata i poslodavaca, kao i privrednike, izjavio je juče ministar rada i socijalne politikeRasim Ljajić.

- Razgovaraće se o opštoj ekonomskoj politici za ovu godinu i merama koje vlada predlaže za ublažavanje posledica svetske finansijske krize,a prva tema biće opšti kolektivni ugovor i njegova sudbina - rekao je Ljajić na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

On je objasnio da je Vlada Srbije stavila potpis na prošireno dejstvo Opšteg kolektivnog ugovora na zahtev sindikata da bi „dali impuls socijalnom dijalogu”, kao i da su sindikati dobro znali da će konačna odluka o tome da li će se prošireno dejstvo primenjivati ili ne biti doneta u decembru i da će zavisiti od efekata svetske finansijske krize.

- Drugi razlog zašto smo potpisali prošireno dejstvo bio je taj što smo hteli da na taj način damo vremena poslodavcima i sindikatima za razgovore o granskim kolektivnim ugovorima, a da imamo jedan dokument koji će biti dobra osnova za potpisivanje tih ugovora - izjavio je Ljajić.

Ministar rada rekao je i da je vlada spremna na postepenu primenu ugovora, ali da su takav predlog u „poslednjim satima pregovora”, krajem decembra prošle godine, sindikati odbili.

- Predlagali smo da se poštuje najveći deo odredbi Opšteg kolektivnog ugovora, odnosno onaj deo koji ne iziskuje finansijske implikacije, a da za pojedine odredbe, recimo član 32 (o toplom obroku i regresu) ili član 45 (o minulom radu, noćnom radu, radu nedeljom), vidimo da li ima prostora za postepeno uvođenje i postepenu primenu. Sve je to odbijeno - kaže Ljajić.

Ističući da je do 25. decembra 157 preduzeća tražilo izuzeće od primene Opšteg kolektivnog ugovora, Ljajić smatra da bi, da je on ostao na snazi, Ministarstvo rada bilo zatrpano i novim zahtevima.

- U praksi bismo dobili opšti kolektivni ugovor koji niko ne poštuje. Država jer nije izdvojila sredstva u budžetu za to, jer tih sredstava nema, kao i privredni subjekti koji takođe znaju da ne mogu da izdrže taj teret - rekao je Ljajić.

J. Beoković

[objavljeno: 09/01/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.