Štrajkom protiv zapošljavanja stranih radnika

Izvor: RTS, 03.Feb.2009, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Štrajkom protiv zapošljavanja stranih radnika

Radnici jedne rafinerije u Velikoj Britaniji štrajkuju već sedam dana, nezadovoljni što će nove pogone graditi strani radnici. Smatraju da pored dva miliona nezaposlenih Britanaca na ostrvu nema mesta za strance.

U Velikoj Britaniji se, uz recesiju, pojavio i ekonomski nacionalizam. Radnici jedne rafinerije ne rade već sedam dana iz protesta što će nove pogone graditi strani radnici.

Radnici smatraju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da pored dva miliona nezaposlenih Britanaca na ostrvu nema mesta za strance. Podršku im daju kolege širom zemlje. Nedavne ankete pokazale su da polovina britanskih radnika strahuje da će zbog ekonomske krize ove godine ostati bez posla.

Britanski radnici kažu da im je pravo da protestuju protiv stranih radnika dao niko drugi do premijer. Da je to znao, Gordon Braun bi se možda ugrizao za jezik pre nego što je pre godinu i po dana izleteo sa obećanjem: "Britanska radna mesta britanskim radnicima".

Za krilaticu je još tada rečeno da ne samo da nije mudra, već je i suprotna evropskim zakonima koji garantuju jednakost na tržištu rada za sve državljane Evropske unije. Zgodna je, međutim, da se izvikuje na protestima.

Situacija u građevinskoj industriji dostigla je tačku ključanja. Radnici kažu da neće trpeti to što se dešava niti dozvoliti da stranci otimaju njihova radna mesta za male pare.

Isti tretman za sve radnike 

Strane radnike, pre svega iz Italije i Portugalije, koji će graditi nove pogone Totalove rafinerije u Lindziju, u severnoj Engleskoj, dovela je jedna italijanska kompanija koja je posao legalno dobila na tenderu, unapred rekavši da će dovesti svoje stalno zaposlene radnike. Britanci se zato osećaju diskriminisanima.

"Radimo sve da obezbedimo isti tretman za sve radnike. Štrajkovi ne mogu da budu ništa drugo do kontraproduktivni. Kompanija koja je predmet protesta obavezala se da će poslovi koje bude oglasila ubuduće biti otvoreni za britanske radnike", rekao je britanski premijer Gordon Braun.

Ulje na vatru dolio je kontroverzni ministar Piter Mendelson, poručivši radnicima da i oni po evropskim zakonima imaju pravo da rade na kontinentu. Oni su to shvatili, kažu, kao poruku da sednu na bicikle i traže posao.

"Mendelson je u pravu, jeste imamo pravo da radimo u Evropi. Ali da sad nas šest stotina ode negde preko Lamanša i tamo bi se desilo isto što i ovde", odgovaraju radnici ministru.

Brisel brani zajedničko tržište 

U Briselu imaju razumevanja za bes britanskih radnika, ali brane zajedničko tržište rada kao najbolji način u borbi protiv nezaposlenosti u Evropskoj uniji.

Sve ranije krize pokazale su da bi zatvaranjem granica na kraju svi bili siromašniji i svi bi imali manje zaposlenih. Tražimo prava rešenja, a spirala protekcionizma bi dovela u opasnost mnoga radna mesta širom Evrope, pa i u Velikoj Britaniji, rekao je Johanes Lajtenberger iz Evropske komisije.

Britanski mediji komentarišu da su i ovi protesti deo sveevropskog nezadovoljstva zbog globalizacije, koje posebno dolazi do izražaja u vreme ekonomskih teškoća.

Rušenje barijera na putu slobodnog kretanja robe, novca i ljudi donelo je ogromnu korist, ali ga je nametnula politička i poslovna elita, koja nije običnim ljudima objasnila kako će im globalizacija pomoći u svakodnevnom životu, piše Fajnenšel Tajms.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.