Štrajkom brane novosadsku luku

Izvor: Politika, 06.Mar.2011, 23:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Štrajkom brane novosadsku luku

Upravni odbor doneo odluku da se firmi „Nova luka Novi Sad“ prenese imovina i pokrene postupak za prodaju većinskog državnog kapitala, čemu se zaposleni žestoko protive

Novi Sad – Svi zaposleni u Akcionarskom društvu „Luka Novi Sad“ najavili su da će danas stupiti u štrajk i sprečiti ulazak u zgradu članovima novog Upravnog odbora. Razlog za protest, koji predvodi sindikat, jeste odluka >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Upravnog odbora da se osnuje firma „Nova luka Novi Sad“, za koju smatraju da će poslužiti „za isisavanje para iz državnog preduzeća“. Toj „ćerki firmi“ luka bi trebalo da prebaci svu imovinu i 50 zaposlenih, dok bi preostala 52 radnika završila na birou, uz socijalni program.

U novosadskoj luci, koja važi za najuspešniju u Srbiji, godišnje se pretovari 600.000 tona raznih proizvoda. Luka ima šest dizalica koje su u mogućnosti da podižu terete od pet do 27 tona, i 40.000 kvadrata skladišnog prostora. Prihodi zaposlenih od zarade i dividendi prate uspešnost poslovanja i gotovo su jednaki zaradama kolega u razvijenim evropskim zemljama.

– Nećemo dozvoliti Upravnom odboru da rasproda ono što smo godinama stvarali! Oni hoće da luku prodaju u bescenje, za 11 miliona evra, a prošle godine je bila procenjana na 21 milion evra. Međutim, i to nije pouzdano. Trebalo bi obaviti novu, validnu procenu, jer luka vredi preko 50 milione evra – kategotičan je predsednik sindikata luke Zvonimir Matković, koji se nalazi i na čelu štrajkačkog odbora.

Odlukom Vlade Srbije, novosadska luka je 26. novembra prošle godine postala državno preduzeće. U 99,32 odsto državnog udela u kapitalu po trećinu imaju Republika Srbija, AP Vojvodina i grad Novi Sad, a ostatkom od 0,62 odsto raspolažu radnici i penzioneri luke.

Značajne luke u Evropi u vlasništvu su država ili lokalnih samouprava, dok je naš model luke tretirao kao ostala preduzeća, pa su gotovo sve dobile nove gazde. U Novom Sadu su se ponadali da su izbegli takvu sudbinu, ali zakratko: Upravni odbor je 25. januara doneo odluku da se formira „Nova luka Novi Sad“ sa početnim ulogom od 500 evra, kojoj će biti preneto preko 11 miliona evra osnovnih sredstava, a da se od Skupštine zatraži da odmah pokrene postupak prodaje kompletnog udela države u novoj firmi!

– Zahtevamo da nam republička Vlada umesto dosadašnjeg Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja, kao resorno odredi Ministarstvo za infrastrukturu kome logično pripadamo kao grana saobraćaja. Tražimo, takođe, suspenziju svih odluka koje su organi društva doneli za vreme svog saziva, i da se sadašnji predstavnici Republike Srbije razreše dužnosti u Skupštini akcionara. Od ovih zahteva nećemo odustati – ističe predsednik štrajkačkog odbora Matković.

Kao kupac luke u Novom Sadu pominje se francuska kompanija „CFNR“. Radnici ovu informaciju povezuju sa prošlogodinjom izjavom bivšeg ministar ekonomije Mlađana Dinkića da „postoji interesovanje jedne francuske firme da investira u ’Luku Novi Sad’, koja je lider u lučkom biznisu“. Međutim, Dinkić je tom prilikom rekao da bi „oni iznajmili jedan deo luke i investirali u saradnji sa gradom, Pokrajinom i Republikom, pa bi luka ostala u domaćem vlasništvu."

Miroljub Mijušković

objavljeno: 07.03.2011

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Niška TV 5 od danas u štrajku

Izvor: B92, 07.Mar.2011, 08:45

Niš -- Zaposleni u niškoj Radio-televiziji 5 stupiće u štrajk zbog neisplaćenih plata i loših materijalno-tehničkih uslova rada, saopštio je Štrajkački odbor...Za štrajk se izjasnila većina stalno zaposlenih i honorarnih saradnika...Iz Štrajkačkog odbora podsećaju da posle jednočasovnog...

Nastavak na B92...

Štrajk u Luci Novi Sad

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Mar.2011

NOVI SAD -..Radnici "Luke Novi Sad AD" od danas su u štrajku, zbog odluke novog upravnog odbora da osnuje ćerku firmu "Nova luka doo", na čije ime bila prebačena kompletna imovina tog preduzeća...Iako je privatizacija luke zabranjena prema Zakonu o plovidbi i lukama na unitrašnjim vodama, štrajkači...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.