Štrajkač gladju na infuziji zbog iscrpljenosti

Izvor: S media, 21.Maj.2010, 19:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Štrajkač gladju na infuziji zbog iscrpljenosti

Radnik valjevske Fabrike vijaka (FV) Gradac Momir Bogdanović primio je danas u Urgentnom centru bolnice u tom gradu infuziju pošto mu je pozlilo posle 11 dana štrajka gladju koji je sa još sedam kolega počeo tražeći isplatu zaostalih primanja i doprinosa i preispitivanje privatizacije firme.

Bogdanovića je u bolnicu prevezlo sanitetsko vozilo, a iz te ustanove je saopšteno da je njegovo zdravstveno stanje >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << sada stabilno, te da se posle "infuzione terapije dobro osećao, pa nije bilo indikacija za hospitalno lečenje".

Osam radnika koji štrajkuju gladju danas su posetili zamenik i pomoćnik gradonačelnika Stanko Terzić i Radivoje Milutinović, ali radnici nisu prihvatili molbu da okončaju ovaj vid protesta.

Radnici Gradca, kao i još nekoliko privatizovanih preduzeća u Valjevu, traže preispitivanje privatizacije, isplatu zaostalih zarada i doprinosa za penziono i socijalno osiguranje.

Oko stotinu radnika, koji više od mesec dana ne dozvoljavaju ulaz u fabriku, danas je blokiralo Suvoborsku ulicu, pa je došlo do incidenta.

Vozač "juga floride", čiji identitet nije saopšten, policijskoj patroli na mostu na reci Gradac rekao je da ide u Elektrodistribuciju, a onda se automobilom zaputio u štrajkače, koje su danas podržali i zaposleni u lajkovačkom preduzeću Lamado, i lakše ozledio neke od njih.

Radnici Gradca su reagovali i razbili prednje vetrobransko staklo na tom automobilu, a veće sukobe sprečila je policija.

Iz Gradske uprave saopšteno je da je gradsko rukovodstvo odlučilo da štrajkačima Gradca uplati 100.000 dinara umesto slavskog ručka za gradsku slavu Duhovski ponedeljak, drugi dan Svete trojice.

Takodje je saopšteno da je juče u Beogradu održan sastanak sa ministrom za rad i socijalnu politiku Rasimom Ljajićem, direktorom Agencije za privatizaciju Vladislavom Cvetkovićem, predstavnicima Ministarstva za ekonomiju i regionalni razvoj i savetnikom premijera Mirka Cvetkovića, Dušanom Nikezićem.

Ministar Ljajić pokazao je razumevanje za situaciju u Valjevu i spremnost da se problemi reše, a nadležnima za proveru privatizacija naloženo je da provere navode sindikalaca nekoliko privatizovanih fabrika.

U saopštenju piše i da je odlučeno da se u razgovoru sa vlasnikom, ili zastupnikom Gradca "insistira bar na početku isplata zaostalih zarada u što većem iznosu".

Jučerašnjem sastanku u Beogradu prisustvovali su pomoćnik gradonačelnika Radivoje Milutinović i predstavnici sindikata Gradca, Novog Elinda, Nove Srbijanke i Krušik-Akumulatora.

Gradac je kupio Dušan Sekulić iz Moskve, Novu Srbijanku bugarska firma Medija svjat, Novi Elind slovenački konzorcijum, a Krušik-Akumulatore mešovita srpsko-kiparska kompanija.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.