Izvor: Danas, 04.Jan.2016, 20:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Štrajk za Savindan?

Beograd -

- Zaposlenima u osnovnim i srednjim školama od ovog meseca plate će biti veće za četiri odsto, što je u proseku povišica od 1.600 dinara, dok će zarade u visokom obrazovanju i studentskom standardu skočiti za dva odsto. To je, po svoj prilici, sve što ih čeka u ovoj godini, s obzirom da Vlada Srbije nije ispunila obećanje iz sporazuma, koji je potpisala sa sindikatima nakon prošlogodišnjeg štrajka >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << prosvetara. Nova godina je prošla, a obećani platni razredi nisu uvedeni u javni sektor, niti je budžetom za 2016. predviđena isplata novogodišnje nagrade prosvetarima.


Unija sindikata prosvetnih radnika i Granski sindikat prosvetnih radnika "Nezavisnost" ponovo su juče u odvojenim dopisima zatražili razgovor sa premijerom Aleksandrom Vučićem, u vezi realizacije potpisanog sporazuma, kao i odgovor na pitanje kada će zakon o platnim razredima biti gotov. Kako saznaje Danas, predstavnici sva četiri reprezentativna sindikata obrazovanja sastaće se sledeće nedelje kako bi utvrdili strategiju za dalje, a nezvanično se pominje i mogućnost štrajka upozorenja 27. januara, kada škole proslavljaju Savidan. Ipak, i među sindikalcima postoji dilema da li bi protest imao efekta, tim pre što toga dana u školama nema nastave.

Branislav Pavlović, predsednik Sindikata obrazovanja Srbije, kaže za Danas da nema razloga da sindikati ne nastave zajedničko delovanje i da je povišica od četiri, odnosno dva odsto zasad jedino izvesna. On dodaje da od uvođenja platnih razreda za koje su se zalagali prosvetni radnici verovatno neće biti ništa pre 2017, jer takvu promenu mora da prati povećanje budžeta.

Jasna Janković, predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika, kaže da joj nije jasno da li je Nacrt zakona o platnim razredima, koji kruži internetom, u zvaničnoj javnoj raspravi i da li je greška ili namera to što se u najnovijoj verziji ne priznaje radni staž.

- Ostaje samo da se nadamo da će ono što je premijer rekao na poslednjem sastanku sa sindikatima obrazovanja biti ispunjeno i da je povišica od četiri odsto prvi korak ka poboljšanju materijalnog položaja prosvetnih radnika. Premijer nije eksplicitno obećao da ćemo tokom ove godine dobiti još jednu jednokratnu pomoć već da će, ako se u budžetu pojavi višak ili popravi ekonomska situacija, prosvetni radnici biti prvi koji će osetiti boljitak. Ali čak i da je srpska ekonomija u boljem stanju, teško je jednim potezom popraviti ono što je 20 godina urušavano - ocenjuje Jankovićeva.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.