Štrajk upozorenja u TV Mozaik

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Avg.2012, 03:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Štrajk upozorenja u TV Mozaik

NOVI SAD -

Radnici novosadske Televizije "Mozaik", koja emituje program na mađarskom jeziku, održali su danas jednočasovni štrajk upozorenja zbog toga što su im već 10 meseci smanjene plate i zbog neisplaćenih putnih troškova, izjavio je Tanjugu predsednik sindikata "Nezavisnost" Atila Moric.

"Televizija 'Mozaik' nije emitovala program između 10 do 11 sati u znak protesta što je vlasnik tog medija od >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << 1. oktobra prošle godine umanjio zarade zaposlenima za 20 odsto, tako da su zaključno sa prošlim mesecom zakinuti za dve pune plate", rekao je Moric i napomenuo da su zaposleni u toj televiziji i tokom prošle nedelje tri puta obustavljali rad na po jedan sat.

Moric je napomenuo da je neisplaćivanje putnih troškova naročito pogodilo većinu od ukupno 17 zaposlenih koji na posao u Novi Sad dolazi iz različitih mesta u Vojvodini.

Nastavak štrajka upozorenja je najavljen za sutra, jer rukovodstvo nije odgovorilo na zahteve zaposlenih, koji, kako je rekao Moric, traže i ostavku direktora Fondacije "Mozaik" Tibora Horvata.

Tibor Horvat:"Civilna i jedina neprofitna televizija na mađarskom jeziku"

Direktor Fondacije "Mozaik" koja je pre osam godina osnovala tu neprofitnu televiziju, Tibor Horvat, izjavio je Tanjugu da je finansijska situacija u toj kući znatno otežana od oktobra, od kada su umanjene subvencije koje televizija "Mozaik" dobija na osnovu prijavljenih projekata, te je zbog toga Upravni odbor odlučio da umanji plate zaposlenima za 20 procenata.

On je istakao da se nada pozitivnom rešenju problema "jer je to civilna i jedina neprofitna televizija na mađarskom jeziku", koja, kako je rekao, ima veliku gledanost.

Horvat je napomenuo da razume zaposlene i njihove motive za štrajk, ali je naglasio da je ta obustava rada učinjena u nezgodno vreme jer je sezona godišnjih odmora i da je najveći problem što u vreme štrajkova nisu emitovane vesti za koje je obezbeđena finansijska podrška.

"Televizija 'Mozaik' dobija subvencije od Grada Novog Sada i Pokrajine, a znatno su umanjena sredstva koja stižu iz Mađarske", rekao je Horvat.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.