Štrajk upozorenja dva sindikata Pozorišta na Terazijama

Izvor: Studio B, 13.Feb.2013, 22:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Štrajk upozorenja dva sindikata Pozorišta na Terazijama

Dva reperezentativna sindikata zaposlenih u Pozorištu na Terazijama organizovala su večeras jednočasovni štrajk upozorenja (od 19 do 20 sati), tražeći ostavku direktora Mihaila Vukobratovića.

"Reprezentativni sindikati našeg pozorišta bili su prinuđeni na štrajk upozorenja radi zaštite prava zaposlenih i interesa naše kuće koja ima sjajan >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << ansambl, posvećen svojoj profesiji i našem pozorištu", piše u letku koji je publici koja je došla na mjuzikl "Zona Zamfirova" podeljen, uz izvinjenje što će predstava umesto u 19,30 početi u 20 sati.

Sindikati traže da se utvrdi odgvornost, pre svega direktora, zbog "ugrožavanja socijalno-ekonomskog položaja i bezbednosti i zdravlja zaposlenih". U obimnom materijalu podeljenom novinarima navodi se da nisu isplaćene zarade za prekovremeni i rad na državne praznike, da se ne plaća nadoknada za amortizaciju ličnih instrumenata članova orkestra, da se oko scene puši i konzumira alkohol...

Posebna stavka je optužba za "nesavesno poslovanje direktora koje je dovelo do pronevere preko 13 miliona dinara od strane radnice računovodstva kojoj je direktor od 2004. do 2012. bio neposredni rukovodilac". Predstavnici dva sindikata najavili su da će, ako direktor ne podnese ostavku, za sedam do deset dana ponoviti štrajk upozorenja, sa dužim trajanjem nego večeras, a nakon toga preduzeti i druge mere.

Oni podsećaju da još od decembra 2011. godine traže sređivanje stanja u Pozorištu i da su o svemu odavno obavestili Sekretarijat za kulturu Beograda, ali, kako ukazuju, direktor ignoriše njihove zahteve, a Grad "odugovlači sa rešenjem problema". Predstavnici Samostalnog sindikata i Sindikata muzičkih umetnika rekli su Tanjugu da okupljaju 81 člana od ukupno 145 zaposlenih.

S druge strane, predstavnici uprave rekli su Tanjugu da Pozorište ima 141 zaposlenog na listi koju finansira osnivač - Skupština Beograda i još pet koje plaća samo Pozorište, a da se za 74 zaposlena zna da nisu ni u jednom sindikatu, iz čega zaključuju da štrajkači nemaju većinu.

Vukobratović večeras nije bio prisutan, a umetnički direktor Željko Jovanović izjavio je Tanjugu da se u sindikalna pitanja ne razume niti mu je to u opisu posla, ali i da ne shvata razloge štrajkača koji dovode u pitanje rad najposećenijeg pozorišta u gradu.

"Uveren sam da su osnovni razlozi postojanja pozorišta - predstave, njihov kvalitet i publika, kao i da je mera uspeha u pozorištu talenat. Pozorište na Terazijama sve to ima", naglasio je Jovanović, izražavajući nadu da ovakvi potezi neće rasterati publiku.

 

 

 

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Štrajk sindikata Pozorišta na Terazijama

Izvor: Akter, 13.Feb.2013

Dva reperezentativna sindikata zaposlenih u Pozorištu na Terazijama organizovala su jednočasovni štrajk upozorenja tražeći ostavku direktora Mihaila Vukobratovića

Nastavak na Akter...

Štrajk upozorenja dva sindikata Pozorišta na Terazijama

Izvor: Blic, 13.Feb.2013

Dva reperezentativna sindikata zaposlenih u Pozorištu na Terazijama organizovala su večeras jednočasovni štrajk upozorenja (od 19 do 20 sati), tražeći ostavku direktora Mihaila Vukobratovića..."Reprezentativni sindikati našeg pozorišta bili su prinuđeni na štrajk upozorenja radi zaštite prava...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.