Štrajk upozorenja 10. oktobra

Izvor: Studio B, 03.Okt.2012, 16:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Štrajk upozorenja 10. oktobra

Konfederacija slobodnih sindikata organizovaće u sredu, 10. oktobra, jednočasovni štrajk upozorenja zbog lošeg materijalnog i socijalnog položaja radnika, povećanja cena i izostanka socijalnog dijaloga s vladom.

Štrajk upozorenja biće organizovan u svim većim gradovima od 12 do 13 sati a ukoliko posle toga ne dođe do socijalnog dijaloga biće organizovani masovni protesti, najavljeno je danas na konferenciji >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << za novinare tog sindikata.

U osnovne razloge za štrajk upozorenja predstavnika tog reprezentivnog sindikata spada rebalans budžeta sa setom pratećih zakona koji će, po njihovom mišljenju, dovesti do smanjenja plata i otpuštanja radnika u javnom sektoru.

Predsednik Konfederacije slobodnih sindikata Ivica Cvetanović je rekao da je od predsednika Srbije taj sindikat tražio da ne potpiše Zakon o utvrđivanju maksimalne zarade u javnom sektoru, koji je usvojen u paketu sa rebalansom budžeta ali da odgovora još nema.

Cvetanović je naveo i da taj sindikat, iako je reprezentativan, uopšte ne učestvuje u socijalnom dijalogu i radu Socijalno-ekonomskog saveta u kome, kako kaže, desetak godina sede isti ljudi.

Na konferenciji za novinare je zatraženo od vlade i da reaguje povodom velikog povećanja cena uz obrazloženje da povećanje PDV-a za dva odsto nije razlog da se pojedine cene uvećaju za 50 do 100 odsto.

Taj sindikat od vlade traži i da "spreči pljačku, korupciju i rasprodaju" državne imovine kao i da u potpunosti poštuje Ustav, zakone i važeće kolektivne ugovore.

Konfederaciju slobodnih sidnikata čine sindikati preduzeća iz javnog sektora - EPS-a, Telekoma, NIS-a, železnice i pošta, prosvete, državne uprave, zdravstva...

 

 

 

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.