Štrajk učenika širom Nemačke

Izvor: Blic, 12.Nov.2008, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Štrajk učenika širom Nemačke

Na hiljade učenika demonstriralo je širom Nemačke tražeći bolje uslove školovanja, reformu školskog sistema, i veća ulaganja u obrazovanje. U Berlinu se ispred gradske većnice okupilo oko 5.000 učenika, u Štutgartu oko 4.000. Slični skupovi održavaju se i u Hamburgu, Bremenu, Minhenu, Nirnbergu, Rostoku, Kelnu i još dvadesetak gradova.



Đaci organizovani u inicijativu "Srušimo blokadu u školstvu" traže i besplatne vrtiće, besplatne školske knjige i >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << besplatne studije. Posebno se zahteva i reforma školstva koja bi omogućila da deca duže ostaju u zajedničkoj osnovnoj školi. Sada se posle četvrtog razdera đaci, odnosno roditelji opredeljuju između tzv. glavne škole (u koju idu uglavnom deca roditelja koji zarađuju malo i koji su i sami lošeg obrazovanja), realke i gimnazije. Demonstranti smatraju da je ovaj sistem nepraveden, da reprodukuje socijalne razlike i onemogućava da se deca opredeljuju za zanimanja u skladu sa sopstvenim talentom i sposobnostima. Pored toga traži se smanjenje razreda koji sada u srednjim školama imaju između 30 i 32 đaka, zapošljavanje novih nastavnika i razvoj novih, alternativnih modela nastave.

Učenici u pozivu za štrajk kritikuju to što je savezna vlada sa lakoćom odvojila 500 milijardi evra za pomoć bankama ugroženih finansijskom krizom, a nije u stanju da obezbedi 30 milijardi za oporavak školskog sistema koliko već godinama zahteva Savez nemačkih sindikata. U nizu gradova đaci imaju podršku nastavnika i direktora škola, iako oni u štrajku ne smeju da učestvuju. Demonstrante podržava i Sindikat zaposlenih u školstvu koji je školama preporučio da, uprkos suprotnom zahtevu školskih vlasti, đacima koji danas ne dođu u školu opravdaju izostanak.

U Nemačkoj se već više godina, od kada se ovdašnje škole nedovoljno dobro plasiraju u međunarodnoj PISA-studiji, vodi ogorčena rasprava o mogućnostima reformi obrazovnog sistema. Međutim, školštvo u Nemačkoj nije u nadležnosti saveznih, već pokrajinskih vlasti, ali ni tamo nema odgovorajućeg konsenzusa o tome kako bi trebalo da izgleda moderna škola koja bi zadovoljila zahteve đaka, roditelja, nastavnika, ali i politike koja sve to treba da finansira i privrede koja sebi želi da obezbedi odgovarajući profil zaposlenih. Da su nemačkom školskom sistemu potrebne "prepravke", nisu današnjim demonstracijama podsetili samo učenici. Upravo objavljena studija Instituta nemačke privrede (DIW) o inovativnim kapacitetima Nemačke pokazala je da zemlja u tom pogledu kaska za mnogim zapadnim državama. Kao jedan od glavnih razloga za to naveden je i neodgovarajući školski sistem.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Štrajk učenika širom Nemačke

Izvor: Mondo, 12.Nov.2008

Na hiljade učenika demonstriralo je u više desetina nemačkih gradova tražeći bolje uslove školovanja, reformu sistema sa strogom podelom na tri škole, i više novca za zapošljavanje novih nastavnika i za opremanje škola pedagoškim materijalom.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.