Štrajk u školama se nastavlja

Izvor: Glas javnosti, Tanjug, 19.Feb.2011, 07:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Štrajk u školama se nastavlja

BEOGRAD - Vlada Srbije potvrdila je svoje garancije za povećanje plata u prosveti, ali će konačan iznos povećanja biti poznat nakon razgovora sa MMF-om i procene ekonomskih kretanja u prvom kvartalu godine, rekao je juče ministar Žarko Obradović, dok je predstavnik sindikata Leonardo Erdelji ponovio da se štrajk u školama nastavlja.

Obradović je, nakon sastanka s predstavnicima sindikata prosvete, rekao da je postignuta >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << saglasnost o potrebi formiranja "socijalnog pakta" na nivou države vezanog za obaveze vlade o pitanju kretanja cena javnih usluga i plata zaposlenih, uz obavezu da se štrajk obustavi.

Ministar prosvete je ponovo zatražio da se prekine štrajk u školama i naglasio da se o zaradama više razgovarati neće, jer će plate zavisiti od ekonomske sirtuacije.

O svim ostalim pitanjima, kada budu na dnevnom redu, učestvovaće reprezentativni sindikati, kako oni koji su potpisali protokol tako i oni koji nisu, rekao je Obradović i ponovio da je od sindikata traženo da prekinu štrajk, kako bi škole nadoknadile izgubljeno gradivo, jer deca ne treba da trpe posledice štrajka.

"Dogovorili smo se da analiziramo efekte Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i da nam sindikati daju sugestije za njegova bolja rešenja", rekao je Obradović i naveo da je dogovoreno da se analiziraju podaci školskih uprava o broju zaposlenih u osnovnim i srednjim školama i podataci Trezora, da se vidi da li postoje razlike u broju zaposlenih.

Takođe, "dogovorili smo se da kroz socijalno-ekonomski pakt razmotrimo mogućnost da u drugoj polovini godine izvršimo korekciju koeficijenata zaposlenih u prosveti", naglasio je ministar prosvete, i naveo da je dogovoreno da se formira radna grupa koja bi radila na izmenama kolektivnog ugovora.

Obradović je naveo da Ministarstvu prosvete još nije dostavljen plan nadoknade izgubljenih časova tokom potpune obustave rada, jer nisu svi direktori škola uradili svoj posao, odnosno nisu sačinili predlog nadoknade.

Specijalni savetnik ministarke finansija Bogdan Popović, koji je prisustvovao razgovorima sa sindikatima prosvete, rekao je novinarima da je MMF u suštini prihvatio projekciju o gabaritnoj (ukupnoj) cifri koja će biti raspoloživa za javni sektor i penzionere.

Jedino je ostalo pitanje strukture isplate, rekao je Popović, jer MMF izražava bojazan da ako isplata bude kroz zarade, da se to prenese na 2012. godinu, rekao je Popović.

"U toku naredna dva, tri dana Ministarstvo finansija će pokušati da ostane pri svojoj platformi, isplata će ići ka svim javnm sektorima, samo je pitanje načina, da li u vidu jednokratne pomoći ili korekcije zarada", rekao je juče Popović.

Međutim, predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Leonardo Erdelji rekao je novinarima da se štrajk u školama nastavlja, jer nije postignut pomak ni na današnjoj rundi razgovora, iako su trajali tri sata.

Današnjim razgovorima je prisustvovala i ministarka finansija Diana Dragutinović.

Tri sindikata, nezadovoljna ranijim protokolom, tražila su povećanje zarada kroz korekciju koeficijenata od majske i oktobarske plate za po pet odsto, usklađivanje zarada sa indeksom potrošačkih cena, izmene i dopune Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i izmenu Posebnog kolektivnog ugovora za osnovne i srednje škole i domove učenika.
Pogledaj vesti o: Štrajk prosvetnih radnika

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.