Štrajk u Kroaciji Erlajnzu

Izvor: Studio B, 08.Mar.2012, 18:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Štrajk u Kroaciji Erlajnzu

Jutros u šest časova počeo je 24-časovni štrajk upozorenja četiri sindikata nacionalnog hrvatskog prevoznika Kroacije Erlajnza (Croatia Airlinesa).

Od 57 domaćih i međunarodnih letova otkazano je 29, dok će ostali ići po izmenjenom redu letenja.

Iz uprave su saopštili da će šteta zbog neletenja iznositi 200. 000 evra, a sam štrajk nazvali ultimatumom jer je zahteve sindikata nemoguće >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << ispuniti.

Predstavnici koordinacije sindikata KA koji obuhvata pilote, kabinski personal, mahaničare i druge delatnosti neophodne za obavljanje letova ,sa svoje strane tvrde da su upravi izneli minimalne zahteve. Osim što traže prestanak zapošljavanja preko spoljnih agencija i sređivanje sistema napredovanja u kompaniji, sindikati zahtevaju i da se poboljša bezbednost koja je zadnjih godina dobrim delom opala, kao i da se učini sve da se spase nacionalni prevoznik.

Sindikati ne žele odustati nematerijalnih zahteva, čije bi prihvatanje kompaniji prouzrokovalo dodatni finansijski trošak od skoro 18 miliona kuna (2,31 miliona evra) do kraja ove godine, dok bi se u 2013. godini taj iznos popeo na 22,4 miliona kuna (2,96 miliona evra), ističu u upravi.

Sindikati sa svoje strane ističu da će štrajom čak i uštedeti jer kompanija, kad avioni lete, beleži gubitak od preko milion kuna (oko 135.000 evra) dnevno.

Iz KA su saopštili da je za današnje letove registrovano preko 3. 000 putnika, pa će kompanija uložiti sve napore da se posledice štrajka svedu na najmanju moguću meru. Svi putnici koji su rezervisali i kupili kartu za neki od otkazanih letova moći će karte zameniti bez doplate, a ako u potpunosti odustanu od putovanja, karta će im biti refundirana u potpunosti, navodi se u saopštenju.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.